Кодови имена (Codenames) е силно пристрастяващ нов прочит на игра на асоциации, която върви най-добре с приятна компания (и аперитивче). Ако не сте приятна компания, бих ви препоръчал една друга игра, казва се “Баси к’ъв си чук”! Та Кодови имена е парти игра, чиято употреба напоследък доста зачести при едни приятели в Младост 3 (приятна компания на 1000%). И, както вече споменах, увлекателността й те кара да загубиш представа за време, в последствие разходката на кучето за малко да бъде забравена. В крайна сметка кучето си свърши работата, споко… Тоби, ако четеш това, съжалявам за късната разходка – и ние сме хора, имаме нужди!

Играта е за двама до осем приятни люде, но помоему може да се играе и от повече, стига, разбира се, да са приятни. Позволявам си да пиша в по-свободен текст (разбирай глуповати шеги), тъй като знам, че никой не ги чете тия пусти ревюта. Най-добре е, ако сте повече хора, да се разделите на 2 отбора и да мислите комбинативно. Всеки отбор има един капитан, който може да сменяте на всяка врътка и по този начин всички да усетят магията на капитанлъка. Та работата на шефчето е много отговорна и същевременно сложна. Той ще трябва да дава улики на отбора си (шпионска организация, ейц…), а хората му да познаят всички думи, които според тях отговарят на уликите. Който пръв познае всички думи – печели! Който не играе – не печели! Който играе “Що си такъв ръб?” – също не печели! Накратко това е играта. А надълго…

На полето се поставят разбъркано 25 карти с думи 5 х 5 в ред и колона. Двамата капитани разполагат с карта-схема, която указва разположението на агентите (сини и червени)(б.а. само Челси!), цивилни и един убиец по игралното поле. Само и единствено те трябва да знаят тяхното разположение и благодарение на тази схема, капитаните трябва да насочват отбора си към техните думи. Т.е. на картата-схема е изобразено кои от 25-те карти (думи) на игралното поле са червени или сини агенти, кои са цивилни и кой е убиец. Червеният капитан има за цел да даде дума-асоциация на неговия отбор като тази дума може да отговаря на една или повече думи от игралното поле, но трудността тук идва в това, че думите не винаги са близки по значение и смисъл. Колкото повече думи се опитва да асоциира с едната, която дава, толкова по-голям шанс за провал има. Например на игралното поле има думи като “лира”, “орган”, “пиано”, които лесно могат да асоциират с “музика”, но на картата-схема единствено думата “лира” е с негов цвят агент (например червен) и това прави задачата му доста по-трудна, защото ако отборът му посочат чужда дума, дават точка на другия отбор и ходът им приключва. Възможно е някой от отборите да уцели цивилен, което отново прекъсва хода им, но не дава точка на противния противников отбор, а ако уцелят убиеца, губят играта и ще трябва да изпият аперитивчетата си на екс! Да, така пише в упътването!

В комплекта е включен и пясъчен часовник, който може да използвате, когато чужд капитан прекали с времето за мислене. Картите със схеми са 40 като от всяка карта, завъртайки я, получавате 4 схеми или общо 160 схеми. Картите с думи са общо 200 като са дори двустранни, което прави 400 думи, които в различни комбинации правят играта на практика неповтаряема.

Статията приключва внезапно, без обичайното заключение. Просто идете до близката книжарница и си вземете Кодови имена, или си я поръчайте, знам ли как ще ви е по-удобно… Аз предпочитам да се разтъпча например, ако някой пита… И като си я вземете, съберете тайфата, или ако нямате приятели, звъннете на съседите, или ако нямате съседи …. абе къде живеете, че нямате съседи? Сашо и Леда от Фантасмагория са дистрибутори и лицензиран партньор и са си направили труда да преведат играта на български еизк, че даже не е само превод, а и своеобразен ъпгрейд, така че всичко наготово ви се предлага, от вас само забавлението.

Година на издаване: 2015г.
Играчи: 2-8
Възрастова група: 14+
Игрово време: 15 мин.
Издател: Czech Games Edition
Кодови имена
лесни правилаинтеракция между играчитезабавнаекипност
слабо изразена тематиканеподходяща за по-млади играчи
8.5Отлична
Reader Rating 2 Votes
8.3