Започвам оптимистично. Чудя се как точно да ви опиша книгата, за да бъда най-ясен. Сетих се! Ще цитирам автора Том Перота.

“Един ден, когато се прибра от училище, той пробождаше книгата с ножа за пържоли, върхът на острието бе пробил меката корица и бе потънал достатъчно в първите глави, че да не може да го измъкне. Когато Джил го попита какво прави, Том обясни със спокоен глас, че се опитва да убие книгата, преди тя да го е убила.”

Брилянтна идея, Том Перота! И тъй като книгата не успя да ме убие, то значи… Разбира се, че не съм сторил това, да се унищожават книги е кощунство, каквито и да са. В следващите редове ще се опитам да бъда по-малко краен и по-обран.

“Останалите” е книга за житейския път на шепа хора от американското градче Мейпълтън, след датата 14 октомври, когато милиони хора по света изчезват. Буквално се изпаряват пред очите на близките им. Не е ясно дали ще се върнат или са се възнесли завинаги. Предполагам си казвате, че това е поредният постапокалиптичен роман, но не е. Де да беше. Книгата ни запознава с мъката на хората, които са останали и чиито обувки не са подпушили (както на корицата). И ако вашите грижи и проблеми са ви малко, то Том Перота на драго сърце би дал още (много) мъка, която да преживявате, чрез творбата му. Чакайте, не затваряйте, има и още. Семействата, които по случайност са останали в пълен състав, за да ви е по-интересно, решават да не се наслаждават на дадения им живот. Хормоните им дават на късо и кой изпада в криза на средната възраст, кой се присъединява към религиозен култ – секта или слугува на педофил, кой взима наркотици или други пубертетски измишльотини. Забава!

Сигурно бихте искали да разберете причината за изчезването на половината човечество? Не, няма да ви бъде предоставена тази информация в книгата. Случило се е! Също както героите, така и вие трябва да го приемете. Няма тън, няма мън! Ще четете за потискащи истории с първоизточник въпросното възнесение, но няма да ви се отговори на въпроса защо това се случва. А георите, от своя страна, типично по американскому, ще предприемат изключително глупави действия. И за да е още по-интересно на българския читател, авторът е помислил и за това. Към края на творбата се появява и фризьора на Нора, “непреклонен и преценяващ българин” на име Григор.

“Нека се отървем от това – казваше й той при всяко посещение със заплашителен славянски акцент – Отново ще изглеждаш като тийнейджърка”. “Нора не искаше да води такива разговори във фризьорски салон с човек с акцент от вампирски филм”.

Браво Том, браво Перота. Сигурно цял ден си обмислял какъв персонаж с незначителна националност да включиш в творбата си, за да не ти се разсърди половината човечество заради плоските шеги. Българин на име Григор? А ако беше писал книгата си преди 20 години, сигурно щеше да го кръстиш Христо. Добре, че са спортистите, че иначе и в книги нямаше да ни споменават.

Признавам, останах разочарован от книгата, и ако исках да разбера за нещастието на хората, просто щях да си пусна новините по българската телевизия. Като споменах телевизия, “Останалите” (The Leftovers) върви по HBO, като до момента са излезли два сезона, а през април 2017 очаквайте трети. Смятам да се лиша от това удоволствие.

След всичко изписано до тук, как мислите? Дали романът завършва с хепи енд?

Дата на издаване: август 2015г.
Жанр: Съвременна литература
Страници: 320
Издателство: Ибис
Останалите - Том Перота
4not my cup of tea
Reader Rating 0 Votes
0.0