Мисля да започна с автора на книгата – Ю Несбьо, поради това, че е не по-малко интересен от “Прилепът”. Та, роденият в Осло Ю напуска училище, за да стане футболист. Завършва гимназия с отличие, отбива и военната си служба, завършва висше образование – специалност финанси и става финансист. Между другото пише книги (както вече знаете), автор e на песни и e фронтмен на групата Di Derre, която прави фурор в Норвегия. Вероятно има и още, но пусти интернет, само тази информация ми дава. Безспорно самороден талант, Ю Несбьо пише първата си книга през далечната 1997г., а именно “Прилепът”. Любопитен бях да разбера как е заглавието на норвежки – Flaggermusmannen и се произнася Флагемусман. Поради буквалния превод “Bat man” английското и българското издание излизат със заглавието The Bat/Прилепът, предполагам се досещате защо. Но пък може би за щастие. Така озаглавена, като не се конкретизира какъв точно прилеп, на книгата й се придава още повече мистичност, предвид криминалния й характер.

Книгата “Прилепът” на Ю Несбьо е първата част от криминалната поредица за детектив Хари Хуле и излиза на българския пазар през 2016г. от издателство Емас. Цели 19 години след публикуването й за пръв път на норвежки език. Навярно този голям времеви период е продиктуван от това, че на английски е издадена през 2012г. Въпреки, че са част поредица, книгите за Хари Хуле могат да се четат и в разбъркан ред. Също както и много други криминални романи, където във всяка книга се разглежда отделен случай, и тук е така. Няколко души вече съветваха, ако не сте чели книга на Ю Несбьо, да не започвате с тази. Е, аз обаче не бях чел Несбьо и точно с тази книга започнах. След като я прочетох, разбрах какво са имали предвид, а и оценката в Goodreads също говори красноречиво – от всичките 10 издадени книги от въпросната поредица, тази е с най-ниска оценка. Разбира се 3.56 не е нисък резултат за Goodreads, но явно е, че норвежкият писател е ошлайфал стила си с времето и съответно е придобил популярност с годините, за да дойде моментът, в който читателя да иска още от Ю Несбьо, а издателствата да стигнат и до превод на дебютния му роман.

След толкова много фактология, от която и мен ме заболя главата, давам дължимото и на сюжета. Харесах “Прилепът”! Беше прекрасно допълнение към шезлонга и чадъра на плажа. Но не съм убеден, че романът би се харесал на закоравелия крими фен. Действието се развива в Австралия, детектив Хари Хуле е пратен да разследва убийството на негова сънародничка в Сидни. Убийството на норвежката се оказва поредното от серия брутални престъпления над жени и полицията тръгва по петите на не особено добронамерения убиец. Стеснявайки обръча около психопата, Хари се убеждава, че си имат работа с крайно опасен престъпник, способен да посегне на всеки. Същевременно новите му австралийски приятели му разказват аборигенски легенди и сказания, които целят не само да го запознаят с местната култура, а и да му подскажат кой е мистериозният убиец.

Вярвам, че Несбьо, след като е заживял в Австралия през 1996г., е уплътнявал добре времето си в разучването на австралийския бит и култура. Толкова добре ги е разучил, че е решил да направи криминален роман и сбoрник с аборигенски легенди и сказания в едно. Предполагам, че когато хванете книга на скандинавски автор с главно действащо лице норвежки детектив, последното нещо, което бихте си помислили е, че ще четете за аборигени. Другото, което намерих за странно в творбата е противоречивият образ, който Несбьо бе дал на Хуле. От една страна детектив със сериозни намерения да разшифрова жестоко убийство, от друга неопитомен женкар с директни намеци/свалки на барманка в гей-клуб. Дотам ли опря Хари, дотам ли стигна Хуле? Представих си го с черен анцуг Аdidas и ланците, сещате се, а на девойката зад бара казва “Здрастиии, как сиии?” (репликата на Джоуи от “Приятели”). Историята обаче е вълнуваща и заплетена. Шокиращите случки са налице, аборигенските сказания – също, а нашия Хари се налива до козирката и очаква да разреши убийството с помощта на ‘чичо му Джак’ и някоя друга приказка, тип легенда, която му бива разказана. Успех, баце! (Нали така казваха на батките?)

Въпреки, че най-вероятно сте останали с впечатление, че “Прилепът” не е роман, който очарова, той не е и роман, който разочарова. Може би ако това бе най-добрата творба на Ю Несбьо, щях да спра дотук с романите му, но в случая очаквам повече и повече от норвежеца, живеещ в Австралия, с футболни заложби, работещ като финансист, пеейки в рок група, акомпанирайки с китара, последния да затвори вратата. Направете си труда, потърсете в YouTube песни на Di Derre – аз нищо не му разбирах, но пък музиката е много мелодична и ми се понрави. И ако не останах особено впечатлен от дебютния роман на Несбьо, то останах очарован от таланта на норвежеца, живеещ в Австралия с футболни заложби, работещ като…. 🙂

Година на издаване: 2016г.
Жанр: Криминален
Страници: 392
Издателство: Емас
Прилепът - Ю Несбьо
6Добра
Reader Rating 0 Votes
0.0