Светът е унищожен, няма бъдеще, всичко е потънало в разруха. Някъде зад хълма се издигат огньовете на диви канибалски култове. Човечеството е пред гибел. Баща и син, едни от последните оцелели, вървят през мрачния, осеян с пепел пейзаж, с единствената надежда да намерят храна и подслон. Те са всичко един за друг и точно те носят огъня на целия човешки род.

„Часовниците спряха в 1:17. Дълъг лъч светлина и после серия от глухи сътресения.“

Въздействащ! Това е най-точната дума, с която мога да опиша романа на Кормак Маккарти. Имена на герои в книгата не се споменават. Точно така! Имената на двамата спътници остават неизвестни, а се наричат с простото мъжът и детето. Маккарти не обяснява какво е довело до глобалния катаклизъм, унищожил света. Дава ни само щрих, който ни оставя да гадаем какво се е случило. Дали е бил метеор, ядрена катастрофа, световна война, не става ясно. Фокусът е единствено върху двамата безименни пътници, техните взаимоотношения, силният дух, който ги крепи и надеждата, без която не могат.

Книгата е отличена с „Пулицър“ за 2007 г.

Книгата може да не се хареса на читатели, които са свикнали да четат текстове, които се разливат глава след глава. Тук всичко е на кратки абзаци, кратки диалози и може да ви се стори накъсана. Ала същевременно те поглъща и в един момент си забравил да ядеш, спиш, защото 236-те страници са ти се сторили по-важни. Езикът, с който Маккарти рисува страховитите картини, е емоционален, благодарение на което от романа струи светлина въпреки мрачните пейзажи.

“Пътят“ е едно предупреждение за сянката, която е надвиснала над цивилизацията ни и за това колко крехко е всичко. Да ценим това, което имаме и благодарим всеки ден, че сме здрави и разполагаме с толкова много. Прочетете тази книга, няма да ви отнеме много от свободното време. Но това, което ще остави у вас след прочита й ще ви въздейства по начин, по който малко книги успяват.

„Творба с такава ужасяваща красота, че няма да можете да вдигнете глава от страниците. Тя ще ви остави без дъх.“

„Таймс“

Има и екранизиация по романа (The Road (2009), но ви съветвам да се насладите на филма след като прочетете книгата. В главната роля е Виго Мортенсен (този човек трябва винаги да носи брада според мен), а останалите имена са не по-малко големи – Шарлиз Терон, Гай Пиърс, Робърт Дювал и др.

Година на издаване: За пръв път 2006г., Българско издание 2012г.
Жанр: Съвременен, Постапокалипсис
Страници: 236
Издателство: Пергамент Прес

Пътят - Кормак Маккарти
8.5Отлична
Reader Rating 0 Votes
0.0