Бързам да поясня, че Хлебарките на Ю Несбьо не е учебник по ентомология на насекомите в частност хлебарките, или пък това как да се оттървем от гадната напаст в апартамента си, а е висококачествен криминален роман. За любознателните оригиналното заглавие на норвежки се пише “Kakerlakkene” и чете “Какилакен”. Повече за Несбьо и предишната му творба “Прилепът” може да погледнете тази статия.

Банкок има лоша репутация относно секс търговията, а Несбьо извлича възможно най-доброто от тази обстановка, за да предложи зловещ, интригуващ трилър. И този път норвежецът черпи знания и вдъхновение директно от мястото на събитията – Тайланд. Талантливият Несбьо следва тематичните предпоставки на жанра, като същевременно смесва достатъчно обрати, за да запази интереса на читателите.

Хари открива хлебарки в стаята си. Някъде е прочел, че те се крият, когато усетят вибрациите на приближаващ, и че зад всяка хлебарка има поне други десет, криещи се. Изглежда, че “хлебарките” в обществото също бяха навсякъде.

Отново основно действащо лице е инспектор Хари Хуле, който е изпратен да подпомогне разследването около смъртта на норвежкият посланик. Той научава, че убитият има множество тайни, и естествено разшифроването им не е лесна задача. Замесени са семейства, престъпни босове, полицията, а самият Хуле се сблъсква с тъмната страна на града – проституция, наркотици, детска порнография и т.н.

Подобно на Прилепът, Хлебарките започва мудно и дълго време държи читателя в неведение. Но както в повечето криминални романи, колкото повече се разплита възела, толкова по-интересна става книгата. Освен това може да научите любопитни истории за Банкок, проституцията и педофилите – ако изобщо ви се стори интересна темата, ако ли не – заплетените случки са налице. Лично мен източните бит и култура не са ми най-интересни, а мегаполиси като Банкок по-скоро ме отблъскват, но нито съм Хари Хуле, нито съм Несбьо 🙂 Стоя си мирно и кротко на диванчето и симулирам работа като пиша статии… сиромашки живот братче! 🙂

Все пак към края на творбата не ти се иска да пуснеш книгата, защото се случва и това, и това, и това… един вид творбата ти се отблагодарява, че си прочел скучната първа половина и си запомнил някои подробности, за да можеш после да навържеш неизвестните.

Хлебарките разполага с добра история, разбулването на загадката бе интересен момент, а талантът на Несбьо – очевиден, но ми се струва, че най-доброто от норвежецът все още предстои.

Година на издаване: За пръв път 1998г., Българско издание 2017г.
Жанр: Криминален
Страници: 382
Издателство: Емас

Хлебарките - Ю Несбьо
6Добра
Reader Rating 0 Votes
0.0