Да си загубеняк в американско училище е най-гадното нещо на света, според тийн комедиите/драмите. Ако не успееш да се приспособиш към средата или поради някаква причина си намразен, то защо да не сложиш край на живота си? Нали? Съвсем естествен развой на събитията, ако не ти върви с гаджета и социалният ти живот закуца! Да, точно това се случва и в 13 Reasons Why и не си мислете, че спойлвам жестоко или ви разказвам края на сериала, мне! Това е ясно още преди да пуснете и първата серия, но това, което ще разбирате в продължение на 13-те епизода е защо Хана Бейкър (Катрин Лангфорд) е сложила край на живота си.

Адаптиран от бестселъра на Джей Ашър , 13 Reasons Why е сериал на Netflix, който е на разположение от 31-ви Март. Селена Гомес е изпълнителен продуцент (omfg). Всяка серия е по един час и разказва за Хана Бейкър, която вече е направила своя фатален избор, а лентата ни праща ту в минало, ту в настояще. Главно действащо лице е Клей Дженсън (Дилън Минет), който получава анонимно пред вратата си пакет с 13 аудиокасети, на които Хана описва подробно всяка от 13-те причини, които я подтикват към въпросното самоубийство. Клей има за цел да изслуша всяка една, след това да предаде касетите на друг, в противен случай копия на касетите ще станат публично достояние, а потенциалните виновници ще бъдат разобличени.

13 Reasons Why ще се хареса на много. Общо взето ако сте тийнейЖер, ще се зазяпате в сериала. Възможно е и да откриете себе си в лицето на някой от героите, но моля ви, не следвайте примера на Хана Бейкър. Сериалът, че и книгата, правят нещо като трибют към самоубийството и изкуствено засилват драмата. За тези 13 епизода обаче никъде не се акцентира върху това как се решават проблеми, а по-скоро се задълбава в тях. Затова чичо ви Люк съветва по-младите – разберете, че понякога в живота се случват гадни неща, да. Възможно е в определен момент проблемите да ви се струват непреодолими и всичко да е адски болезнено, но времето лекува, хора. Изчакайте поне да се ожените и разведете няколко пъти, да изтеглите жилищен кредит, жена ви да си хване любовник, да ви уволнят от работа и чак тогава… Ок, наясно съм, че темата е деликатна и тъпите ми шегички нямат ни най-малко място в тази статия.

Сериалът обаче е заснет кадърно – Netflix знаят как. Обърнете внимание на цветовия филтър при кадрите в настояще и минало. Преди самоубийството всичко е в топлата гама и наситено откъм цветове, а след случката кадрите са синкави и лъха студенина. Със сигурност това влияе на зрителя и засилва емоционалния момент. Актьорската игра е meh… на средно ниво, но да кажем, че не снимат “Гладиатор”. От Netflix обявиха, че работят по втори сезон, който ще пуснат през 2018г.

Пак споменавам, сериалът ще се хареса на мнозинството, неслучайно оценката в IMDB към днешна дата е 8.4/10. Причината да го изгледам докрай бе това, че до последно очаквах да видя нещо позитивно. А дали го видях? Вие как мислите?

Премиера: 31.03.2017г.
Жанр: Тийн, Драма
Оценка в IMDB: 8.4/10

13 Reasons Why: Season 1
Тийн драма, както само американците си знаятКадърно заснет
прекалено разтеглен сценарийmeh актьорска игра0% позитивизъм
5Става
Reader Rating 0 Votes
0.0