Смятам в това ревю да бъда максимално обран (в писанията си), тъй като това заглавие не се отличава с нещо толкова впечатляващо и дори вниманието, което му обръщам му е много. Все пак феновете на Агата Кристи и в частност на Еркюл Поаро имат възможността да опитат от поредната порция загадъчни убийства, да послушат акцента на дебеланкото белгиец с уникални мустаци, да участват в разгадаването на немалко пъзели, защото това е ‘The ABC Murders’.

Адаптацията на книга във видео игра не е нещо, което виждаме твърде често. Ако сте играли някоя от игрите на Frogwares за небезизвестния Шерлок Холмс или ‘Murdered: Soul Suspect’ на Airtight Games, то би трябвало да сте наясно какво да очаквате от The ABC Murders. Играчът, в ролята на Еркюл Поаро, ще разследва престъпления като събира улики и разговоря със свидетели. След като събере достатъчно улики, играчът ще трябва да раздвижи сивите си клетки и да реши логически пъзели, за да продължи по-нататък в разследването.

Пъзелите, в една малка част, са логични и ще изискват упоритост за да се решат. Ще изследвате предмети за скрити отделения и ще се опитвате да отваряте заключени приспособления доста често. За съжаление, няма система за подсказване, така че ако се забиете в конкретен пъзел, ще трябва да си поблъскате главата, докато успеете да го разрешите. За съжаление някои пъзели са абсурдни и като че ли е подходено с известна доза непрофесионализъм при измислянето им. Като под абсурдни разбирайте например часовник с 10 отделения, като за да отвориш някое от тях, трябва да дръпнеш едно от крачетата на часовника… Как не се сетих! Ако в началото пъзелите бяха нещо, което със съпругата ми посрещахме с въодушевление, то от средата до края бяха по-скоро досадна подробност. Не ме разбирайте погрешно, не малко игри в този жанр съм изиграл и пъзелите в игрите на Frogwares например са класи над тези тук.

Ако пъзелите са били so-so, какво да кажем за контрола? Поаро се движи адски бавно, дори и когато уж подтичва. Тъй като със съпругата ми изиграхме конзолния вариант на играта, движението на персонажа и изследването на местностите бе трудно и изнервящо. Не присъстват индикации на обектите, с които се взаимодеиства и затова местиш джойстика като в HOG игра.

В крайна сметка играта не впечатли, а по-скоро разочарова. Графиката е решена в комикс- наподобяващи илюстрации, но не това прави играта лоша. Алогичните решения на пъзелите, липсата на подсказки и трудният и муден контрол правят играенето на Agatha Christie: The ABC Murders досадно. Удоволствието си запазете за друга игра.

Дата на издаване: 23.02.2016
Жанр: Adventure, 3D Person, Puzzle
Платформа: PS4, Xbox one, IOS
Разработчик: Microids
Agatha Christie: The ABC Murders
Игра за ПоароЗаплетени убийства, в стила на Агата Кристи
Алогични пъзели, граничещи с досадаТруден и муден контролЛипса на хинтове при пъзелите
5Можеше и по-добре
Reader Rating 0 Votes
0.0