Alone With You е игра, създадена и публикувана през 21 век. Дори нещо повече, пусната е в продажба на 23 Август 2016г. Предполагам, че някои от вас биха се запитали защо игра, която е излязла съвсем скоро, изглежда като приключенска игра на Sierra от края на 80-те години. Отговорът е много прост. Поколението, израсло с тези игри, жадува да усети отново тази тръпка по прекараните в чудене нощи относно какво да бутна, за да изляза от тази стая и как по дяволите да мина проклетото ниво. След като последното се случи е ред на облекчението от добре свършената работа и браво на мен, че сам се сетих. Пример е рекламата на кренвиршите от едно време. Хората изпитват носталгия по любими храни и искат да усетят вкуса отново. Всъщност Benjamin Rivers (създателите на Alone With You) не са открили топлата вода, създавайки ретро изглеждаща игра. Множество Indie (от independent – независим) студиа прилагат този модел при създаването на игрите си и, съдейки по бройката подобни игри, той е печеливш.

Alone With You е sci-fi игра за хора, които обичат приключения, да изследват нови територии и в същото време да участват във вълнуваща история с капчица романтика в нея. Също така дали ще ви се хареса зависи от това колко обичате да четете в игрите. Диалозите не са озвучени, а и добре е да имате поне минимални познания по английски език. Другото, което ще ви трябва е PS4 или PS Vita и около 7 часа свободно време.

Годината е 2064. Вие сте единственият оцелял в колония на чужда планета, като почти през цялото време сте в скафандър и лицето ви не бива разкрито (Марк Уотни, това ти ли си?). Може би ‘единствен оцелял’ не е най-точно казано, поради това, че през цялото време си общувате с AI core (Изкуствен интелект). Разбирайте много умен компютър, който приема доста човешки облик, тъй като показва типично човешки качества. Заедно с AI core имате няколко седмици да намерите нужните ресурси за поправката на космически кораб, който да ви върне у дома. Също така, AI ви предоставя срещи с холограми на четирима души от колонията, за чиято съдба се разбира по-късно в играта, а AI е запазил техния разум до момента на злополуката. За тяхната орис разбирате като посещавате различни съоръжения на територията на колонията, тършувате из космически отпадъци, събирате данни за пътуване и корабни дневници. За да успеете да обходите всички помещения на колониалните съоръжения ще трябва да разгадавате пъзели, които по никакъв начин не биха ви затруднили, стига да четете диалозите ви с AI. Признавам си, тук бях леко разочарован, тъй като бях свикнал да разгадавам пъзели от нивото на Sherlock Holmes: Crimes and Punishment или по-завъртяната The Testament of Sherlock Holmes и очаквах малко повече тук, но силата на играта е в историята, която разказва и човешко-компютърните взаимоотношения.

Alone With You предлага няколко завършека на играта. Въпреки линейната й структура, това как ще завърши приключението зависи изцяло от вас и вашите решения. Това е идеалната причина да започнеш играта отново и отново.

Обобщавайки, мога да споделя, че Alone With You съвсем не спада към скучните игри, напротив. Красотата на играта се крие в интригуващата сюжетна линия, ретро пиксел арта в пастелни цветове с пейзажи спиращи дъха, музиката към играта, композирана от Ivor Stines. Всяка сцена определя настроението на тоновете: вълнуващи, романтични, меланхолични или враждебни. Ретро sci-fi темата прави Alone With You въздействаща. Това е игра за самотата, любовта, какво означава да бъдеш човек и колко хубаво нещо е това.

Дата на издаване: 23.08.2016
Жанр: Adventure
Платформа: PS4, PS Vita
Разработчик: Benjamin Rivers Inc.

Alone With You
интригуващ сюжеточарователна ретро графикавъздействаща музика
повтаряемост при диалозитетвърде лесни пъзели
8Много добра
Графика8
Звук / Музика9
Геймплей7
Сюжет8
Reader Rating 0 Votes
0.0