Неочакван. Ако трябва да определя филма с една дума, то това със сигурност е неочакван. Такъв се оказа и за част от аудиторията в киното, където го гледахме. Хората очакваха поредната пуцаница с инзвънземни и мега много специални ефекти и космически битки, и Джеръми Рийнър (по известен като Hawkeye), да извади лъка и да целне в десятката някое и друго инзвънземно и така да спаси Земята. За сметка на това получихме изключително смислен и реалистичен филм. Част от хората бяха шокирани, че са принудени да гледат стойностен филм и просто си излязоха.

Ейми Адамс, която като цяло за мен нямаше запомнящи се роли (такива, които спокойно можеха да се изиграят от всяка друга добре изглеждаща американска актриса), се справя невероятно и нищо чудно да я видим сред номинираните за Оскар. Филма също би могъл да се бори и за други Оскар номинации, стига от академията да успеят да го разберат, а от предишен опит знаем, че това не им се отдава много.

Всеки един елемент от сътворяването на филма надграждаше, по един невероятен начин – страхотна идея, върху която е изграден, мисля, изключителен сценарии, с много добри режисьорски решения (ох, тези първи минути на филма – и само заради тях филмът заслужава висока оценка) върху които стъпват както вече споменахме чудесната актьорска игра, допълнена от музика, която може би само за момент, доста кратък при това, ми дойде малко в повече.Ключовото във филма, за мен, е реализмът във всяко едно отношение. Мисля, че това е и първият филм с инзвънземни, в който не виждаме статуята на свободата? На моменти имах усещането, че не гледам игрален, а документален филм, толкова добре беше предадено усещането от една такава потенциална ситуация. Тъжен е и начинът, по който държавите във филма реагират на събитията, но е факт – при евентуална подобна ситуация – реакцията ще е същата. Вуте да си гледа работата.

Генерално за мен това беше един от най -хубавите и стойностни филми, които съм гледал през последните години (може би след излизането на Интерстелар). Горещо препоръчвам да го изгледате, докато все още го дават по кината. Аз със сигурност бих го гледал пак.

Премиера: 11.11.2016г.
Жанр: Драма, Фантастика, Трилър
Режисьор: Денис Вилньов
Сценарист: Ерик Хай
Базиран на: „Story of Your Life“ на Тед Чан
Оценка в IMDB: 8.3/10
Arrival (Първи контакт)
Бих го гледал пакИнтересна и различна тематикаКара те да се замислиш
9.2отличен
Reader Rating 1 Vote
6.5