Ето, че дългоочакваният нов асасин излезе на бял свят и едната година бонус, която Юбисофт си взеха за да направят качествен, полиран продукт, си е заслужавалa. Светът, който са създали е зашеметяващ – с мащабите и детайлите си. Ако бях учител по история или география, бих дал Assassin’s Creed: Origins за домашно на учениците си. Древен Египет ни предлага толкова много за правене, поглъща те изцяло с величествената си атмосфера: пустини с пясъчни бури, оазиси със скрити подземни галерии, морета и реки, криещи богатства и чакащи да бъдат изследвани, градове и села, пълни с хора, които бързат да идат на пазар, пирамидите – къде без тях и др. Assassin’s Creed: Origins е игра тип open world (отворен свят) и въпреки, че следва франчайза, e супер много повлияна от Witcher III, Destiny, Farcry и това се е отразило положително на играта.

Въпреки, че Unity и Syndicate бяха приятни и в тях присъстваха множество подобрения, Black Flag си остана най-добра, емблематична за поредицата, главно поради това, че бе толкова разнообразна. Origins е поела по точно този път, правилния. Комплексна игра, която да задоволи всяка геймърска потребност: Искате сгради, ето ви! Катерете са ако искате, нямате проблем! Плувате в река? Ми гмурнете се, може да намерите нещо ценно на дъното! Натъквате се на платноходна лодка? Учтиво помолете лодкаря да ви повози или пък вземете греблото и се повозете него. Яздите камила в пустинята и се разминавате с глутница хиени? Ако искате ги убийте! IDGAF! Отчаян човек, нападнат от крокодили, моли за помощ нейде в далечината. Ами помогнете му, ако искате! Разбира се играта не толерира убийствата на невинни хора или животни и ако сте съдист или случайно убиете коте, ще ви бъде казано, че това е нередно.

Главното действащо лице този път се казва Байек, но занапред в статията ще го срещате като Заек Баек! Извинете ме, но тенденция е да си се развеселявам сам и трудно може някой да ми го изкорени това ми качество! 😀 Та този паркурец си развява байряка из делтата на Нил като Меджай – т.е. играе го нещо като шерифче – пазител на фараона и народа. Даден му е бадж, лично от Клеопатра.

“Аз съм Меджай. Аз съм перо в крилото на орела … жива кама, забита в сърцето на хаоса. Аз съм неизвестната истина, син на Нил и защитник на народа. Не можеш да ме убиеш, защото ходя между мъртвите. Излезте през деня и аз ще ви упътя към дома.”

Заек Баек разполага с орлица, кон и жена – мечтата на всеки мъж. Орлицата Сену и коня (за жалост без име) са негови неотлъчни спътници, докато Ая, съпругата му, се появява от време на време, за да разнообрази натовареното ежедневие на Меджая. За щастие тя също е асасин и в по-напреднал стадий на играта ще имате възможност да играете и с нея. Сену се явява очи на Баек и помага за установяване локацията на търсен престъпник или съкровище. Хардкор играчите тук биха възроптали по повод това да го кажем чийтърство, но всеки може и да не се възползва ако желае. Аз като повече кежуъл играч си летях с орлицата и хич не ми дремеше.

Геймплей – Играта се изиграва за около 40ч. На мен си ми бяха напълно достатъчни – нито прекалено малко, нито раздути до втръсване. Хубаво в Origins е, че са задали максимум lv 40, който да достигнеш. Т.е. не можеш да станеш супер напомпана батка и страничните мисии по картата вече да не представляват интерес. Въпреки, че превъртях играта, останаха немалко неразкрити региони. Ако ми остане време с радост ще разгледам и тях, защото играенето на Origins е удоволствие и искаш да играеш, а не за да изпълниш основните си мисии и дотам. Има толкова много странични такива, озвучени и проектирани както си трябва, за което само адмирации. Също както в Witcher III, NPC-та те занимават с личните си проблеми и съответно – Меджай, намери изгубения ми съпруг! Меджай, данъчните ми искат пари, убий ги! Меджай, можеш ли да скочиш от ей оназ’ кула, ще извикам и приятели да гледат! И тъй като Заек Баек е добър самарянин и както вече сам заяви “защитник на народа”, помага на изпадналите в беда. Естествено срещу добър експириънс, а понякога и кинти.

Сюжет – От цялата игра тук е може би по-слабата част. Някак историята идва между другото. Да, случило се е ужасно нещо със сина на Байек, но не изглежда като да се трогва много от това. Джон Уйк (Киану Рийвс) знае по-добре как да се държи в ситуации като тази.

Графика – Мога само да ахвам и охвам. Те такава атмосфера! На такъв живопис се наслаждавах последно в Witcher III. И тук денят и нощта се сменят, а ако развиете умение и вие ще можете да ги контролирате. Осветлението в играта е на най-високо ниво – 10/10. Влизайки в гробница запалвате факла и чрез нея запалвате и други статични факли и нивото на детайли и осветеност е хиперреалистично. Персонажите са вдъхновени от етнографията на региона, а Ая е като истинска.

Звук – всеки персонаж в играта говори английски със съответния акцент. А докато преминавате през населени места, ще чувате и местна реч. Явно на египетски ‘идиоти’ се произнася също както и на български. Да ви кажа, малкото дръзнали да ме обидят, не завършиха добре. Аз като съм чужденец да не паса трева?! Аааа ма ха! Това, което също впечатли бе, че ако сложиш шлем, звукът от говоренето също се променя. Помислили са и за това. Но най-заслуженото ще дам на музиката. Както тази в Black Flag ме спечели и въртях диска в колата си в продължение на година и жена ми почна да се шегува с което, така и тази в Origins за мен стана шедьовър . Саундтракът е на младата филмова и гейм композиторка Сара Шахнер, можете да го чуете тук.

Като заключение ще добавя, че според мен Ubisoft са направили крачка напред с продължението на франчайза си, а това може само да ни радва, нас, геймърите и почитатели на поредицата. Виждам вече едно по-добро бъдеще, което очаква новите асасини, а не пълна с бъгове и проблеми игра, която да развали тотално експириънса. Ако все още не сте се насладили на това, което Origins предлага и разполагате с добър компютър, Плейстейшън 4 или Екс Бокс Уан, go for it!

Дата на издаване: 27.10.2017
Жанр: Action-adventure, Third-person, stealth
Платформа: PS4, PC, Xbox One
Разработчик: Ubisoft
Assassin's Creed: Origins
Очарователна графикаМузика и звук на топ нивоПредизвикателен геймплейКомплексност
Историята не грабва
8.8Отлична
Графика9
Звук / Музика10
Геймплей9
История7
Reader Rating 0 Votes
0.0