Всеки е чувал за Атлантида и на всеки му е било поне малко интересно какво се е случило с този мистериозен град. Дали е съществувал наистина и ако го е имало, къде се е намирал? Дали е бил толкова богат и проспериращ, колкото го е описал Платон? Или е просто поредната легенда, оцеляла през вековете?

Играейки Атлантида, вие няма да научите нищо повече от това, което знаете до момента!

В тази игра съперниците се опитват да стигнат до континента, бягайки от потъващата Атлантида, събирайки колкото се може повече съкровища по път.

Атлантида и континентът са свързани посредством плочки. На играчите се раздават карти с различни на тях символи, които са изобразени и на плочките, свързващи Атлантида и континента. Също така всеки един от играчите получава и по три пионки с един и същ цвят и един мост.

Преди да започне играта се нареждат плочките спрямо указанията на играта и всеки един поставя своите три пионки върху Атлантида. На свой ред всеки има право да играе по една единствена карта от своята ръка ( в редки случаи повече от една ). Тук идва и моментът на добра преценка и стратегия. Всяка една от игровите карти има символ, който съвпада с някой от символите върху плочките по игралното поле.

Играейки определен символ, да речем пръстен, вие трябва да преместите една от пионките си до първия пръстен по път на тази пионка, с която искате да играете. Стъпвайки върху пръстена, имате право да вземете плочката, намираща се зад вас. Когато вземете някоя плочка и под нея остане празно поле, то бива заместено с “море” ( синя плочка ). За да се прекоси морето има два варианта:

  • да платите;
  • да построите мост;

Сигурно се чудите как се заплаща цена за преминаване през море, при положение, че не съм споменавал пари. Ами чрез съкровищата, които сте събрали до момента и чрез игровите карти. Ако трябва да преминете през море на стойност 4, трябва да дадете в замяна съкровище на стойност 4 или няколко на обща такава стойност. Ако дадете повече, не ви се връща ресто. You are screwed! Препоръчвам както събиране на плочки с висока стойност, така и на такива с малка!

Всеки има право да играе тази от трите си пионки, която той предпочете. Също така при изиграване на някоя от вашите карти, след приключване на вашия ход, си теглите нова от тестето.

За всяка заведена пионка до континента, играча започва да тегли по още една бонус карта от тестето на края на всеки свой ход. Играта приключва, когато един от играчите пренесе и трите си пионки до континента, за което тегли четири карти от тестето еднократно. Като това, че някой е завел всичките си пионки първи, не означава, че той е победител! Останалите играчи трябва да преминат през всички морета и да си платят там където се налага, без да използват техните непостроени мостове. Така им се намалява съкровището и съответно шансът за победа. Всяка една от игровите карти във вашата ръка ви носи по още една допълнителна точка.

Победител е този,  на който е най-голяма стойността на съкровищата.

Мого пъти съм финиширал първи и съм губил, просто защото искам да съм първи. Нужно е търпение и стратегия.

Не мога да дам много висока оценка, защото омръзва, ако се играе често, но има интересна механика и добра идея. Бих казал една добра семейна игра, която не съжалявам, че имаме в колекцията ни.

Година на издаване: 2009г.
Играчи: 2-4
Възрастова група: 8+
Игрово време: 30 мин.
Издател: Amigo Spiel & Фантасмагория
Атлантида / Atlantis
СемейнаБързаИнтересна механика
Омръзва, ако се играе често
7Overall Score
Reader Rating 3 Votes
6.7