Йо-хо-хо и бутилка ром, и кораби, и пирати, и кървища, и цици, и боеве, и задници, и пак цици… и ако не сте чували за успешната комбинация за хитов сериал, те това е – убийства, голота и шокиращи случки. Телевизионната поредица Black Sails ни поднася всичко това и представя събитията 20 години преди тези, описани в класическия роман на Робърт Луис Стивънсън “Островът на съкровищата”. Мястото е остров Ню Провидънс (част от Бахамските о-ви) с основен град Насау. Основните герои са Капитан Флинт (Тоби Стивънс) и неговите пирати, от които Джон Силвър (Люк Арнолд) и русокосата Елинор Гътрий (Хана Ню). Те ще се борят за свободата на Ню Провидънс. Разбира се това няма как да се случи мирно и кротко, затова в мелето се включват и други пирати, богати буржоа, а по-късно и британският флот.

След като телевизията ни предлага серийни поредици със зомбита, върколаци, детективи, роботи, хакери, жени с дракони, защо да няма и с пирати?! Докато романът и няколкото пълнометражни филма “Островът на съкровищата”, филмовата поредица “Карибски пирати” и анимационният “Пиратите: банда неудачници” могат да се причислят към детско-юношеския жанр, то Black Sails си е твърдо 18+ . Не толкова поради жестокостта на някои убийства, а по-скоро заради така модерните и нашумяли в някои сериали голи сцени. Само ще спомена, че в първа серия на сезон 1, една от проститутките бе с прякор “Черната брада”. Да, точно така, жената не е с окосмяване на лицето…

Преди изобщо да съм гледал и една серия на Black Sails, очаквах нещо евтино, студийни кадри и пошли ефекти – нали все пак е сериал. Е, съвсем не бе така, обаче. Още преди да бъда въвлечен в историята, останах приятно изненадан от това, че платноходите си бяха платноходи, а не 3D корабчета. Селището Насау също бе реално място със сгради, палми, бараки, крепост и пристан, а не студио с декори, с които да ти замажат очите. Казах си – oh, boy, това ще се гледа! Интересен факт е, че сериалът се снима в Кейп Таун – Южна Африка, заедно с местно филмово студио. А за направата на един кораб са били нужни над 300 работника.

Въпреки че актьорите най-вероятно не са ви познати, бързо ще обикнете Тоби Стивънс като капитан Джеймс Флинт, който играе главната роля и е въвлечен в повечето сцени. Всеки персонаж в сериала има силно изразен характер и с течение на времето ще заобикнете едни и ще намразите други. Ан Бони, Бенджамин Хорниголд, Джак Ракман, Чарлз Вейн, Нед Лоу, Едуард Тач (Черната брада) са герои, които ще взаимодействат един друг и ще крепят историята в Black Sails. Ключовата фигура от “Островът на съкровищата”, Джон Силвър и тук е от първостепенна важност, като героят му израства постепенно в сезоните.

До момента са излезли 3 сезона, като последният 4-ти се очаква да стартира в края на януари 2017г. Ето и таблица за сезоните:

Сезон Епизоди Излъчен по Starz
Първи епизод Последен епизод
1 8 25 януари 2014 15 март 2014
2 10 24 януари 2015 28 март 2015
3 10 23 януари 2016 26 март 2016
4 10 29 януари 2017 2 април 2017

Внимание,спойлери!


Сезон 1 – първи срещи с героите и ключови моменти

В търсене на корабокруширалия Урка де Лима и неговото съкровище, Капитан Флинт взима крайни решения, като това да убие член от екипажа, за да запази владението над кораба си. В крайна сметка се разбиват, екипажът му иска да го линчува и единствената причина Флинт и Силвър да останат живи, е че разбиват кораба си на същия остров, където е и Урка де Лима.

Мис Гътрий и капитан Флинт успяват да лишат Чарлз Вейн от екипажа му, поради липса на далновидност у последния. След като попада на мистериозен остров, Чарлз Вейн убива лидера на група пирати и успява да ги придума да се върнат в Насау, за да превземат форта и владението над града.

Едно нещо, което може да се каже за Еленор Гътрий, е че тя никак не е лесна. Не се страхува да се опълчи на всички влиятелни мъже – Флинт, Вейн, баща й, Хорниголд, за да защити автономията и бизнес интересите си.

Бившият интендант на Чарлз Вейн, Джак Ракъм успява да излъже Вейн и отмъква богатствата му. Ако не бе любовницата му Ан Бони и Макс, той все още щеше да е без пари. Но Чарлз Вейн се върна в Насау и как ли ще протече срещата между бившите вече приятели?

В едни от кадрите, които ни се показват, се вижда, че Били Боунс пада зад борда в силна буря, а капитан Флинт става предполагаем убиец. Но дали капитанът наистина е бутнал Били зад борда и жив ли е той?

Сценаристите са си оставили и козове напред в сезоните като появата на безкруполния Нед Лоу във втори сезон и Едуард Черната Брада в трети.


Дотук бяха спойлерите!

Въпреки смесените коментари на критиците, смятам, че Black Sails заслужава висока оценка, заради силната актьорска игра, прекрасно поднесената пиратско-островна тематика, високото ниво на ефектите, уникалната музика. Black Sails се превърна в изключителен по рода си сериал с неговите ветроходни кораби, бури, войни, спасителни мисии, зрелищни речи и големи обрати. Приключение от високо ниво, което си заслужава да преживеете. Arrrrrrrrrrrrrrr.

Премиера: 25.01.2014г.
Жанр: Драма, Приключенски
Създатели: Робърт Ливайн, Джонатан Стайбърг
Телевизия: Starz
Базиран на: „Treasure Island“ на Робърт Л. Стивънсън
Оценка в IMDB: 8.2/10
Black Sails (Черни платна) Seasons 1,2,3
ИзпълнениеПиратска тематикаГерои с характерЗавързан сюжет
Протакване на действието в някои епизоди
9Отличен
Reader Rating 1 Vote
9.9