Всяко начало си има и край. За жалост края на единствения (към момента) пиратски сериал дойде след 4 сезона, изпълнени с люти битки, неочаквани обрати, множество абордажи, интриги, ром и цици (особено в първите сезони). Но Black Sails съвсем не е сериал, показващ ни пиратството като плячкосване, грабежи и мародерстване. Подобно на Игра на тронове и Викинги, голяма част са политически игри. Главната идея на шоуто е да ни запознае с предполагаема предистория на “Островът на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън и да свърже събитията от сериала с тези от художествената литература. Според мен се получи. Получи се доста добре.

Повечето от вас знаят или може би предполагат, че сюжетната линия се върти около капитан Флинт, Джон Силвър и съкровището на Урка, а ако сте чели творбата на Робърт Луис Стивънсън, развръзката е малко или много ясна. Това, което няма как да знаете обаче е по какъв начин ще се случат събитията и кой е въвлечен.

Ревю на предишните сезони, може да видите тук.

Внимание, спойлери!


Първи епизод: историята се върти около Лонг Джон Силвър и неговото изчезване. Всички го мислят за удавен, но самотен пират (Израел Хендс), прогонен от бандата на Тийч (Черната брада), го намира и плячкосва.

Втори епизод: Силвър бива държан за заложник. Елинор се опитва да спаси Роджърс. Враждата между Били и Флинт прераства в битка, но всички побягват, подгонени от английските войници.

Трети епизод: Силвър вече не е заложник на Хендс, Флинт го намира и спасява от атаката на английските войници. Роджърс прави засада на Тийч, Ракъм и Бони, залавя целия екипаж и убива Тийч по осбено жесток начин. Берингер, Силвър и Флинт се срещат, и започват меле, на помощ идва Били Боунс, а Израел Хендс убива капитан Берингер. (убийствен епизод)

Четвърти епизод: Силвър и Флинт са превзели форта. Били Боунс е пленил Макс и се срещат с Флинт и Силвър. Били се опитва да разколебае Силвър, за да разруши съюза му с Флинт. Разменят Макс за 20 задържани пирати и я връщат на Елинор Гътри. Част от свитата на Роджърс започват да убиват един по един екипажа на Ракъм. Бони се саможертва за да спаси Ракъм и останалия екипаж. Навярно умира? Роджърс отплава обратно, за да си върне форта и Насау. Елинор предлага споразумение на Флинт и Силвър, за да няма жертви, като Флинт приема, въпреки настойчиво отказващия Силвър. Flint said “Trust me!”

Пети епизод: Роджърс продължава своето настъпление към Насау. Флинт е държан като част от договорка за премирие от Елинор Гътри. Роджърс обръща своята фрегата и уж се оттегля на място, където да чака своята любима Елинор. Израел и Мади се опитват да накарат Силвър да вземе страна – Били или Флинт. Били пък продължава своята офанзива срещу Флинт и в момента, в който уж трябваше да причакат и убият капитана, Били бе излъган и повален от Израел, а Силвър отложи неговата гибел. Ракъм е успял да се измъкне от хората на Роджърс и се довлича до Насау, но само за да предупреди Флинт и Силвър, че Роджърс съвсем не е толкова дипломатичен, колкото го смятат. Епизода завършва с навлизането на цяла флотилия във водите на Насау – Роджърс и испанските му съюзници.

Шести епизод: Испанска инвазия в Насау. Елинор Гътри, Мади, Флинт и Силвър се укриват временно и се опитват да отблъснат испанците. Роджърс се втурва да търси любимата си Елинор, за да я спаси от навлизащите и убиващи всичко по пътя си войници. Били Боунс бива държан в барака, но по-късно един от хората на Силвър идва и го развързва, за да не бива убит от испанците. Силвър се опитва да отблъсне около стотина испанци, на помощ идват една дузина роби. Елинор и Мади остават в едно имение, а Флинт и Израел преследват няколко испански войници, за да не издадат укреплението им. Един от повалените испанци се оказва, че не е умрял и ранява смъртоносно Мади и Елинор. Гътри загива, а Роджърс я открива, но твърде късно. Мади би трябвало да е загинала, но не става ясно. Флинт съобщава тъжната вест на Силвър. Ан Бони се оказва, че все пак е оцеляла, но е тежко ранена. Всички оцелели се качват на кораба на Ракъм, включително и Макс, която заявява, че има план за елиминирането на Роджърс.

Седми епизод: Затишие след буря! След напрегнатия екшън в шести епизод, ред е на мудния, пълен с диалози и замислени погледи седми. Бих го окачествил като епизод от латино сериал. Все пак имаше очаквани или пък не развръзки, като новината, че Мади е жива. Сценаристите все пак решиха да не оставят Джон Силвър да тъжи твърде дълго, а самата Мади е предадена на Роджърс от жадния за мъст Били Боунс. Мъртвата Елинор Гътри пък се оказва, че е била бременна (казах ли ви, че е като латино сериал), което подбужда Роджърс към още по-голямо отмъщение (макар той сам да си е виновен). Флинт уверява Силвър, че ще си върнат Мади, без да дадат в замяна съкровището от Урка. Макс, Джак Ракъм и Бони отиват на гости на дядото на Елинор, като последен шанс да си върнат Насау. Той отказва да даде каквато и да е помощ, НО … бабата е пич и склонява да помогне, но в замяна главата на Флинт. :/

Осми епизод: Давам по същество – Роджърс и Боунс срещат фрегатата с тази на Флинт и Силвър като едните показват заловената Мади и другите обещаното за размяна съкровище на Урка. Флинт нарежда на хората си да покажат оръдията си, за да сплашат Роджърс, но Силвър отменя заповедта. Любовта на Силвър към Мади го тласка към това да се опълчи на капитана. Флинт пък успява да избяга през нощта заедно със съкровището и един от пиратите му. Когато Силвър разбира, изпраща хора да намерят капитана и …. убият. Епизодът завършва със срещата на Силвър с Роджърс, липсващото за размяна съкровище и обещанията за намирането му, на всяка цена.

Девети епизод: Силвър в преследване на Флинт и съкровището на Урка. Флинт устройва засада на преследващите го пирати и ги елиминира един по един. Междувременно ни запознават с минали моменти, ретроспекция, Флинт, който обучава еднокракия Джон Силвър на ръкопашен бой. Хендс и Силвър все пак срещат Флинт, понатупват се, но никой никого не убива. Епизодът завършва с това как Роджърс, Били Боунс и компания елиминират останалите пирати, които чакаха на кораба Джон Силвър.

Десети епизод: Флинт и Силвър се качват на кораба на Ракъм. Не след дълго се появява Роджърс с неговия платноход и битката започва на абордаж. В мелето Били Боунс преследва Флинт, но след люта битка първият пада зад борда. Ракъм се бори с Роджърс, намесва се и Флинт и в крайна сметка Роджърс капитулира и пиратите възтържествуват. Силвър принуждава Флинт да ги заведе до мястото, където е заровил съкровището на Урка. След диалог и философски съждения съкровището остава непокътнато, Силвър се връща при Мади, Флинт е изпратен в плантация, където изпращат провинили се аристократи, но там го очаква неговия любим Томас Хамилтън (колко романтично). Ракъм все пак не убива Флинт, както се предполагаше, но все пак Флинт вече не е от значение, тъй като е вече изчезнал от пиратския свят.


Дотук бяха спойлерите!

За тези четири години, Black Sails даде нужната доза пиратство, която всеки зрител с приключенски дух би искал да изпита. От Starz ни представиха по перфектен начин една друга епоха на доблест, чест, смелост и достойнство. Наистина жалко, че всичко това свърши, но пък споменът винаги ще предизвиква вълнение и приятни емоции. Сипвам си поредната чаша ром и Arrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Нека чуем това очарователно интро за последно. ;(

Премиера: 25.01.2014г.
Жанр: Драма, Приключенски
Създатели: Робърт Ливайн, Джонатан Стайбърг
Телевизия: Starz
Базиран на: „Treasure Island“ на Робърт Л. Стивънсън
Оценка в IMDB: 8.2/10
Black Sails: Season 4 (последен)
пиратска тематикаЗавързан сюжетЕпични биткиКостюмите
Протакване на действието, характерно за серийните филми
9Страхотен
Reader Rating 0 Votes
0.0