Тони Чу е детектив с тайна. При това доста странна тайна. Той е сибопат, което означава, че получава видения от това, което яде. Предвид, че е детектив, той няма нищо против да похапне от жертвата на убийството, за да установи причината за смъртта й. Заради свръхестествените си способности, той е привикан да работи за Отдела за специални престъпления (FDA), където да разкрива заплетени убийства.

Chew е криминална комикс поредица, класифицирана в категория M, т.е. неподходяща за лица под 17г. Това е породено от темата, а именно яденето на хора, пък било то мъртви. Честно казано дори и на мен, макар да съм на 2 х 17г., някои сцени не ми бяха по вкуса, буквално и преносно. Авторът Джон Лейман е създател на редица комикси, в това число DC Comics и Marvel Comics, но Chew е най-известната му комикс поредица. Художникът Роб Гилъри пък основно е рисувал за въпросната поредица, като помоему стилът му добре приляга на темата (линк към личния му уебсайт).

Първият том на Chew излиза през далечната 2009г. Но тъй като поредицата жъне успех, комиксът продължава своя полет, а наскоро излезе и 12-ти том (по 130стр. всеки). Издателите от Image Comics ни уверяват, че съвсем не са приключили с Chew и да очакваме още от детектива с извратен вкус. Нещо повече. През 2018г. да очакваме анимационна филмова поредица, а Тони Чу ще е озвучен от Стивън Йън, иначе казано Глен от The Walking Dead.

Както вече споменах, Chew жъне успех – 2 номинации за награда Харви (Harvey Award – в това число “най-добър талант” за художника Гилъри), две награди Орел (Eagle Award) и печели награда Айснър (Eisner Award) за “най-добра нова поредица” през 2010г.

Въпреки титлите и успеха, не бих препоръчал Chew, не и на всеки. Много хора биха се погнусили например от човешки части, които съвсем не са прикачени към тяло. Кървави сцени и умрели животни. Да, всичко това е рисувано и поднесено с малка доза хумор, но нима са изчерпани идеите относно хора със свръхестествени сили, че да родят нещо толкова …. извратено?! Единственото нещо, което би ме поблазнило да прочета поредицата е крими темата и кой аджеба е убиецът/убийците. Но ако ще е крими – може би някой друг комикс или пък по-добре книга.

Chew
5.5Горе-долу
Арт8
История3
Reader Rating 0 Votes
0.0