Clue (Клу) или Cluedo (Клуду), както е известна в Щатите, е класическа семейна настолна игра, която ще тества вашата дедуктивност. Предполагам сте играли или сте чували за играта “Табла”? Е, нищо общо няма с нея! А “бикове и крави” знаете ли я? С нея вече има доста общо. Изключително лесна и увлекателна, Clue се играе за приблизително 40 мин. Но разбира се, ако някой от играчите се престраши и рискува да разкрие убиеца още в началото, играта може да се окаже и още по-кратка. Именно заради лесните правила и увлекателността й, играта е подходяща за малки и големи.

Clue може да се играе от двама до шестима играчи. Целта на всеки един от играчите е да се опита да узнае извършителя, мястото и оръжието на убийството. Който успее пръв да разгадае тези три неща, печели. Играчите се редуват и на всеки ход хвърлят два зара, чийто сбор използват за да местят фигурките си по картата. Картата съответно е разграфена, за да могат играчите да движат фигурките си в 4 посоки и да стигат до помещенията на голяма къща – гараж, игрална зала, спалня, кухня, баня, всекидневна, кабинет и двор.

Има три типа карти, които да стоят в ръцете на играчите, предварително разбъркани и раздадени им: персонажи, предмети, помещения. Още в началото на играта, по една карта от въпросните три, се слага в един жълт джоб и стоят там докато някой реши да предположи кой е убиеца, с какво оръжие (предмет) и на кое място е извършил престъплението. При стартиране на играта, когато е на ход и е стигнал до гаража например, играчът пита този, който е отляво на него дали убиецът е бил еди си кой, с гаечен ключ в ръка, в гаража. Съответно този отляво трябва да му отговори само едно от трите неизвестни, на базара на картите, с които разполага, като при игра с повече от двама души трябва да му го подшушне или да покаже картата само и единствено на него. Ако случайно нито едно от трите не са известни на попитания, играчът задава въпроса си на следващия играч по часовниковата стрелка.

За да си отбелязват, играчите имат пред себе си разграфени листчета, където да зачеркват уликите, които в течение на играта научават, но отново трябва да си ги крият, че току виж някой хвърли по едно, две очи. И така, на принципа на изключването, всеки стига до собствени заключения и накрая незачеркнати трябва да останат един персонаж, един предмет и едно помещение. Този, който най-бързо е съумял да стигне до логическото заключение, заявява на всеослушание трите неизвестни, които всички търсят и ….. печели… или ако пък е объркал нещо, губи! А останалите задължително трябва да му се присмеят. Добре де, не е задължително, но поне публично порицание? Не? Офф, скучни сте! 🙂

Clue/Cluedo е тоооолкова стара игра, че….. абе много стара е! За първи път излиза през далечната 1949г. Hasbro притежават правата и към днешна дата играта се предлага в множество теми – Clue The Simpson’s, Clue Star Wars, Clue Big Bang Theory, Clue Harry Potter… каквото се сетите. На българския пазар я има на английски език, доколкото знам са я виждали да се продава по бензиностанции. Препоръчвам я на всеки, особено на тези, които обичат криминални романи и сериали.

Година на издаване (това издание): 2012г.
Играчи: 2-6
Възрастова група: 8+
Игрово време: 40 мин.
Издател: Hasbro
Clue или Cluedo
леснаобширна възрастова групаразлична от много игри
някои механики са излишни
7.5Много добра
Reader Rating 4 Votes
9.8