Аз, също като много други хора, съм голям фен на Will Smith и по-конкретно на филмите му, които те карат да се замислиш (The Pursuit of Happyness, Seven Pounds etc…). Така че очаквах с голям интерес Collateral Beauty. Вярно бях решил, че трейлърът е от поредните, които ти разказват целия филм, но бях приятно изненадан, че в случая само загатва какво предстои да се види.

Може би отидох да гледам филма с прекалено големи очаквания, което май взе да ми се случва прекалено често напоследък. Затова и реших да започна да избягвам да гледам целите трейлъри на филмите. Гледам началото – ако реша, че искам да гледам филма, спирам трейлъра. Но да се върнем на “Косвена красота”. Малко е трудно да се говори за качествата на филма без да се пускат спойлери. Изненадващо за мен Will Smith, макар и в главната роля, не беше участник във всяка сцена или дори във всяка втора сцена. Присъствието му стана по-забележимо едва към края на филма. От друга страна, второстепенните линии бяха доста добре развити, макар и прекалено явни за моя вкус. Но за сметка на това леко прокрадващата се “третостепенна” линия на смъртта беше едно от нещата, които наистина ми допаднаха и ме накараха да се замисля.

В началото на всеки филм със сравнително ясен сюжет, зрителите нормално си създават представи как ще се развие филмът (например в стандартните романтични ленти -> ще се срещнат -> ще се харесат -> ще се скарат -> ще се съберат). Този филм не прави изключение – в рамките на първите 10 минути вече очакваш какво ще се случи до края. Това, което все пак пробужда емоции е именно онова развитие, което криволичи, а не е толкова праволинейно и дори успява да вкара една-две изненади и обрати.

Макар всичко във филма да беше добре измислено и реализирано, за мен филмът ще заеме 3-та позиция след другите филми на Will Smith, за които вече споменах. Филмът е ок, нищо фамозно, затова и едва ли ще се бори за много награди и все пак бих го препоръчал за гледане в някоя мързелива неделя :).

Премиера: 16.12.2016г.
Жанр: Драма
Режисьор: Дейвид Франкел
Сценарист: Алън Льоб
Оценка в IMDB: 6.5/10
Collateral Beauty (Косвена красота)
богат на сюжетни линииtwist at the end
тематиката може да не е подходяща за всекиостанаха неясноти по някои от сюжетните линии
7.6добър
Reader Rating 1 Vote
8.9