Когато си пуснеш Crypt of the NecroDancer, от пръв поглед виждаш забрадена девойка с лопата, която скача под ритъма на диско музика и пердаши вещици. Иначе казано “Хоп, троп момите, хоп какините!”. Всъщност си е точно така, но дали това прави играта уникална и толкова увлекателна?

Каденс, забрадената девойка с лопата, решава да намери баща си в криптата на злия магьосник (NecroDancer). Още когато е на седем, майка й се разболява и умира, а баща й се впуска в търсене на златната лютня, която е от изключително важно значение, но Каденс не знае защо. Тъй като годините минават, а баща й така и не се връща, младата девойка грабва лопатата и започва да копае вход към криптата. Намесва се и чичото, Илай, който е твърдо против търсенето на баща й и златната лютня. Та копаейки, Каденс изведнъж пропада в дупка и си удря много лошо главата. Междувременно не особено добронамереният магьосник NecroDancer идва при нея и й открадва сърцето. И забележете! Тя СТАВА, тегли майна на магьосника и ТРЪГВА подире му. Вече има да търси: сърце – 1бр., баща – 1бр., златна лютня – 1бр. (optional)

Каденс е вече в криптата и подскача само и единствено под звуците на dance ритъма. Ако не е в такт, не може да помръдне. Забрадената девойка с музикални заложби, продължава в търсенето и среща скелети, но тя знае как да ги елиминира, тъй като е научила техните движения и по какъв начин атакуват. Следват призраци, които я приближават само, когато е в гръб, но тя отново изчаква удобния момент да атакува. След като е ударила по две-три лопати на няколко прилепа, към нея долита червен дракон. Каденс отново е подготвена, защото си е купила специално копие от пеещия търговец и няма време да му мисли много, много. Атакува дракона и с няколко движения… драконът елиминира Каденс, за да се рестартира играта и започне нивото отначало.

“Играта не е за всеки, но със сигурност тези, които я играят, я обожават”

Crypt of the NecroDancer е походово приключение, което ви запраща (играете с Каденс или друг герой) в произволно генерирани нива на криптата, обикновено с едно основно оръжие, с което да се защитавате. Щъкайки из етажите на криптата ще ви връхлитат вражески единици и докато съумеете да отреагирате, някоe зомби ви убива. Трябва да сте подготвени, че ще умирате често, особено в началото на играта, когато не знаете специфичните движения на врага, но това не трябва да ви отчайва защото: след като сте умрели, със събраните диаманти си купувате по-добри оръжия, защити, магии  или по-добри предмети, които да използвате веднага или отваряте в сандъците по време на игра. Пеещи търговци присъстват и в самите нива (не само в лобито) от където да си купите да речем по-добър меч със събраните от убитите врагове жълтици. За да обобщя написаното, обикновено се случва следното:

Играете в първа зона, убивате няколко скелета, от тях падат жълтици (които можете да похарчите само докато сте живи в текущото ниво). Намирате из етажите на криптата 4 диаманта, не успявате да прокопсате края на нивото, защото ви е убил дракон и се връщате обратно в лобито на играта заедно с 4-те диаманта и 0 жълтици. Купувате си златен меч, струващ 4 диаманта и започвате нивото отначало за да видите сметката на драконовата гад. След около 10-20 неуспешни опита, убивате ламята с голяма доза късмет и отключвате втора зона, над която да се бъхтите и да давате воля на емоциите си след всяка ваша смърт.

Признавам си отне ми време докато схвана този елемент от играта. Обикновено в ролевите игри инвентара не се губи, когато умрете. Механиката тук е различна и навярно такава трябва и да бъде с оглед идеята за hardcore gaming. Играта не е за всеки, но със сигурност тези, които я играят, я обожават. Иновативният геймплей, ни предлага едно музикално фентъзи изживяване, което не сте срещали в друга игра. Crypt of the NecroDancer притежава уникална, запомняща се музиката, благодарение на композитора Дани Барановски (има опция да играете под звуците на ваши mp3-ки), а графиката – ретрото винаги е на мода!

Дата на издаване: PS4 02.02.2016
Жанр: RPG, Adventure
Платформа: iOS, PC, PS4, PS Vita
Разработчик: Brace Yourself Games

Crypt of the NecroDancer
очарователен святубийствено як бийтуникална механика
твърде труднаисторията не трогва
7.8Много добра
Графика7
Звук / Музика10
Геймплей9
Сюжет5
Reader Rating 1 Vote
9.5