След като се събуждат от хипер-сън на борда на непознат космически кораб, четирима мъже, жена и хлапе, се опитват да разберат кои са и кава е тяхната цел. Тъй като ги е обхванала всеобща амнезия, те не познават дори себе си – дали са добри самаряни, злодеи или малко и от двете?

Dark Matter е комикс поредица, създадена от Джоузеф Малоци, Пол Мъли, илюстрирана от Гари Браун. Научнофантастична история за шестима души, които се събуждат в космически кораб, без спомен за миналото си. Концепцията първоначално е била предназначена за телевизионен сериал, но е публикувана от Dark Horse Comics на 15 октомври 2014г. След по-малко от година SyFy пускат ТВ премиерата на 12 юни 2015г., и следват 13 епизода за първи сезон. След като Dark Matter събира достатъчна популярност, SyFy заснемат втори сезон, който пускат на 1 юли 2016г.

Въпреки, че комиксът Dark Matter излиза преди ТВ поредицата, спада към тези артикули, които имат за цел да ‘зарибят’ читателя. Първоначално да запознаят комикс общността с историята, а в последствие да прехвърлят феновете към сериала, който се снима и до ден днешен. Комиксът се разпространява в 4 издания по 26стр. (или Volume 1 от 104стр.) и въпреки отворения край, той не бива продължен, за разлика от ТВ поредицата. Поради тази причина, смятам, че Dark Matter четивото е маркетинг продукт без особена стойност.

Признавам, че резюмето на историята ми се стори доста интересно – идеята за мистериозното, което читателя опознава през очите на шестимата забраванковци. Но изпълнението като, че ли не ми се понрави особено. Още повече, че си направих ‘услугата’ да гледам сериала първо.

Историята би могла да се развие във всякакви посоки, всичко би могло да се случи, но за 104 страници не очаквайте много. Освен да ни запознаят по малко с всеки персонаж и една/две екшън сцени, Dark Horse Comics не ни предлагат нищо друго. Ако бяха продължили четивото, навярно щеше да получи стойност, но до този момент…

Илюстрациите са на средно ниво. Не съм запознат с творчеството на Гари Браун, но рисунките му в Dark Matter бяха в стил ‘да отбият номера’ – грубо нахвърлени скици, оцветени от някой студент примерно. Имах затруднение при разпознаването на персонажите и често ги бърках (особено двама от мъжете). А малкото момиче… сори ама към края на комикса я нарекоха “she”, а през цялото време си мислех, че е “he”.

Без да отделям още излишно внимание на комикса Dark Matter, ако съвсем сте останали без четиво, грабвайте го. Но при все толкова качествени продукти, които Dark Horse Comics, а и други, ни предлагат, може би ще си направите услуга, ако пропуснете този.

Dark Matter
5Горе-долу
Арт5
История5
Reader Rating 0 Votes
0.0