Day of the Tentacle (Денят на пипалцето) бе изключително забавна и увлекателна приключеснка игра от далечната 1993г., но остава забавна и днес. Тя бе една от множеството шлифовани диаманти, които LucasArts бълваше по онова време. Нека ви припомня заглавия като Maniac Mansion, The Secret of Monkey Island, Sam & Max Hit the Road, Grim Fandango, които с достойнство заемаха място на твърдите ни дискове от по 50MB и трансферирахме с приятели на 3,5″ дискети.

Day of the Tentacle ремастърът идва изцяло пренарисуван, а музиката придобива доста по-богато звучене за разлика от 16-битовата. Хубавото в случая е, че по всяко време може да преминавате от ремастър в класическия облик на играта и обратно с натискането на 1 клавиш/бутон. А това става мигновено, без известно процесорно време. Особено в началото на играта суичвах постоянно двата облика, тъй като ми бе интересно да видя разликите в отделните сцени. Все пак ремастърът е доста по-юзър френдли и интерфейсът – по-благ.

Историята на играта ни запознава с трима тийнейджъри: цайсат нърд, дългокос металяга, лудата девойка и смахнатият професор Д-р Фред. Поради нечия грешка светът попада в пипалата на зъл гений – мутиралото Лилаво пипало, а четиримата ще имат за цел да спасят човечеството от гибел. В течение на играта ще може да играете с един от тримата тийнеджъри, както и да ги сменяте. Поради неизвестна на вас, но известна на мен причина, героите ще се намират напред или назад във времето и ще трябва да си сътрудният с намирането на определени предмети, които да послужат на някого в точно определни ситуации.(на това му казвам спойл в умерени дози)

Диалозите в играта са наситени с голяма доза хумор, а тууниш графиката пасва идеално на комичния стил. Ако никога не сте играли подобна игра (point-and-click adventure), накратко какво представлява: Виждате 2D бекграунд, в който може да се разхождате, стигнете ли ръба на екрана ви прехвърля в следваща сцена. Възможни са интеракции с определени предмети, като за всеки ви се дава опция – дърпам, натискам, отварям, използвам, взимам и др. А с NPC-тата ви се предлага набор от въпроси и отговори, които да използвате в диалога. Много от предметите, които намирате в играта са с неясна употреба и ще е нужно да задействате абстрактното си мислене, за да “напаснете мозайката”.

Играта не е дълга, но вероятно ще отделите не малко време в лутане, ръчкане на всичко, с което се интерактва и взаимодействане на предметите от инвентара с всичко около вас. В моя случай играех съвсем лежерно първия един час, докато не зациклих и почнах да пробвам всичко, което можех. Някои от приложените идеи се получаваха и удоволствието от това е неописуемо, но предметите, които взимах не бе ясно дали ти трябват за сега, дали не е нужно да се комбинират с други, дали изобщо са потребни на този персонаж. Тук не е като в Ескейп стаите, като зациклиш – някой ти подсказва. Не, нямате никакви насоки, което може би е минус. Можеше в ремастъра да сложат хинтове, сякаш… Е, не, че не посегнах на Google, защото моля ви се, бихте ли се сетили, (начало на спойлери) че ако ви трябва оцет, трябва да намерите отнякъде вино, което да дадете на Thomas Jefferson за неговата времева капсула (time capsule) и да се прехвърлите напред в бъдещето, да намерите капсулата и виното ще е станало на оцет? (край на спойлерите).

Новото в ремастъра, освен подобрената графика и звук, е наличието на играта Maniac Mansion. Тя може да се играе на един от компютрите в мотела като продължителността й е поне час (в най-добрия случай). Това всъщност е по-стара приключенска игра на LucasArts от 1987г., като помоему тя е още по-трудна от Day of the Tentacle. По всяко време може да прекъснете играта, да се запишете докъдето сте стигнали и да продължите, когато пожелаете (обожавам, когато студията изпипват до такава степен игрите си).

Day of the Tentacle Remastered е любима игра, която ме връща в 90-те години, когато игрите не бяха толкова реалистични, но иновативни и очарователни за времето си. Обожавах игрите на LucasArts, а Blizzard и Electronic Arts тепърва прохождаха (да, така е, динозавър съм!). Въпреки, че от носталгия си взех играта, тя притежава нужните качества да се играе и от по-млади, които обичат приключения, пъзели, Escape стаи. Трудните, дълбоко логични и алогични загадки не бива да ви отчайват. Въпреки липсата на каквито и да е насоки, може да допрете до услугите на Google, но ви съветвам това да е в краен случай, за да усетите удоволствието от решаването на загадките лично от вас.

Дата на издаване: 22.03.2016
Жанр: Adventure
Платформа: PC, PS4, PS Vita, iOS
Разработчик: Double Fine Productions
Day of the Tentacle Remastered
пренарисувана графика на високо нивозабавни диалозиManiac Mansion - игра в игратадобре осъществена идея за пътуване във времето
липса на насокинякои пъзели са алогични или невероятно трудни
8Много добра
Графика8
Звук / Музика8
Геймплей8
История8
Reader Rating 0 Votes
0.0