Както заглавието подсказва, Dead Nation е апокалиптична пуцалка, където обстрелваш хиляди, да не кажа милиони зомбита. Само вчера бях възнаграден със сребърен трофей, заради убийството на 10 000 живи мъртви (чак сега осъзнавам жестокостта на дейстията си).  Тъй като от the Last of Us насам, игрите с апокалиптична тематика са на почит в нашия дом, още едно зомби заглавие е добре дошло. Също и заради това, че на работа правим зомби игра, а ми трябваше инспирация 🙂

Dead Nation е PS ексклузив и съвсем не е нова игра. За пръв път излиза през 30 ноември 2010г. за PS3. Четири години по-късно разработчиците от Housemarque пускат играта за PS Vita, а версията за PS4 се разпространява като Apocalypse Edition, като подобренията са главно по графиката и е добавен Easter Egg. Но спирам дотук с досадните факти и преминавам към играта.

Dead Nation: Apocalypse Edition притежава онлайн, но и офлайн кооперативна игра, която е супер подходяща, когато ви дойдат гости и решите да помлатите гадове заедно. Включва и некратка кампания от 10 части (около 6ч.), пълна със скрити сандъци за луутване, арсенал от оръжия, които могат да се подобряват. Нивото на трудност се контролира, но освен да натискате копчетата на джойстика, ще ви трябва и тактика. Например повечето нива разполагат с взривяващи се обекти, които привличат зомбитата – варели, коли, чийто аларма привлича немъртвите, а ако я простреляте още няколко пъти, се взривява и убива тълпата около нея. Освен редовите зомбита, които единствената им сила е това, че са многобройни, има и специфични ‘бос’ зомбита, които може да убиете лесно, но само с подходящото оръжие.

Можете да играете кампанията с един от двамата сървайвъри – Джак МакРейди или Скарлет Блейк като сторито бива разказвано по време на кът сцените между отделните части, чийто графично оформление не е най-прекрасно. Камерата е разположена отгоре с лека перспектива, за да виждате идващите зомбита. Контролът при обстрелването е малко труден и странен, но само в началото. После се свиква и след време ставате доста добри.

Колкото и странно да звучи, убиването на зомбита ви дава пари, които на определените чекпойнти може да използвате за закупуването и подобряването на оръжията си. Разполагате с райфъл, чиито патрони са безкрайни, но той ще ви е полезен само в отделни случаи. Задължително ще е да си купите автоматично оръжие, огнехвъргачка, гранати, мини, коктейли молотов, а след време и гранатомет, а техните подобрния са почти задължителни. Скритите в кюшетата по нивата пък сандъци ви дават опции да подобрите екипировката си, или амуниции. Но бъдете внимателни, след отварянето им често изневиделица се изсипват една камара немъртви.

Dead Nation: Apocalypse Edition е игра, която след изиграването й оставате доволен – чувство за добре свършена работа. Все едно сте изчистили апартамента си, но с тази разлика, че всъщност почиствате света от същества, които някога са били хора. Последното ниво, както се предполага, е най-трудното и след няколкото неуспешни опита, чудото се случи 🙂 Да видиш финалните надписи след като на няколко пъти ти е идвало да хвърлиш контролера – безценно! Ако сте фенове на апокалипсис жанра и поради някаква причина сте пропуснали това заглавие и имате PS3, PS4 или PS Vita, горещо препоръчвам да опитате.

Дата на издаване: PS3 – 30.10.2010; PS4, PS Vita – 04.03.2014
Жанр: Action, Third-person shooter
Платформа: PS4, PS3, PS Vita
Разработчик: Housemarque

Dead Nation: Apocalypse Edition
Офлайн игра с двама играчаНастройване на оръжиятаДобре пресъздадена апокалиптична атмосфера
Еднообразие
7.5Мн. Добра
Reader Rating 0 Votes
0.0