Ще се опитам да се абстрахирам от факта, че съм огромен почитател на творчеството на сър Тери Пратчет, за да бъда максимално обективен.

Discworld е бордова игра, базирана на поредицата за Света на Диска, по Тери Пратчет. Препоръчвам ви да играете с максималния брой играчи ( 4 ). На случаен принцип всеки избира един от седемте възможни главни героя, борещи се за надмощие над Анкх-Морпорк. Трябва да запазите своята самоличност в тайна, защото всеки има различна мисия, с която да спечели играта. Четирима от героите споделят еднаква мисия, но понеже общият им брой е седем, винаги от три до пет отпадат, без да се знае кои са. Ако сте достатъчно наблюдателни и запознати с ролите на всички герои, можете в хода на играта да саботирате останалите играчи.

Действието се развива върху картата на града, по която играчите поставят своите агенти и сгради, посредством специални карти. Всяка една от 132-те карти е уникална и е свързана с някой от по-известните герои от поредицата за Света на Диска. Картите за игра са с различен цвят, в зависимост от трудността им, като в началото се започва с по-лесните.

Правилата на играта са сравнително прости. Избирате и изигравате една от вашите пет карти и изпълнявате нейното действие. Някои от картите имат повече от едно действие за изиграване, като всеки може да избира колко от действията иска да използва. Има карти, които ви позволяват да играете повече от една карта последователно, като по този начин можете да “навържете” комбо. Някои от действията ви принуждават да изтеглите карта ” случайно събитие”, коeто има глобално действие и засяга някои или всички играчи, на произволен принцип.

Чрез картите можете да се сдобиете с пари, а с парите строите сгради, а със сградите завладявате квартали от града. Завладявайки квартал от града се сдобивате със специално умение, а специалното умение ви дава възможност да изстрелвате лазери от очите си, да се преобличате в червено-синьо трико в телефонни кабинки и да се напикавате при мисълта за криптонит нощем.

Хм…малко се увлякох…Не получавате суперсили, но ще се сдобиете с хубави преимущества и бонуси, които ще ви помогнат в процеса на играта!

В началото може да ви се стори малко бавна, но веднъж схваната, играта става динамична. И все пак, ако не сте от хората, които обичат да погаждат номера на съперниците си или да се взират продължително в игралния борд и картите си, играта едва ли ще ви допадне.

За мен е една итересна, динамична и забавна игра, подходяща за семейни вечери, приятелски сбирки и хардкор гейм гадерингс.

Година на издаване: 2011г.
Играчи: 2-4
Възрастова група: 10+
Игрово време: 60+ мин.
Издател: Martin Wallace & Devier
Discworld
занимателнастимулира мисленетоинтереснадобър балансплавно повишаване на степента на сложност
поне 60мин. за изиграванечетири от ролите са с еднаква мисия
9Отлична
Reader Rating 2 Votes
9.0