Dixit е поредната асоциативна игра, за която ще пиша. Настолна игра, състояща се главно от карти с изчанчени рисунки и макар да разполага с борд за отброяване на точки и мипъли под формата на зайчета, картите са си напълно достатъчни, а точките са само за тези, които държат на състезателния елемент.

В Dixit се залага на асоциативното мислене и забравете за тактики или някаква логика. Играта може да се играе от всеки, като това дали ще бъде забавна зависи изцяло от компанията. В Dixit е нужно да дадете воля на въображението си, като тема за размисъл ще ви дават илюстрираните карти от френската художничка Мари Кардуа. Признавам си, дори да изпия няколко аперитивчета и да седна да рисувам, пак няма да мога да докарам абсурдно изглеждащите психедилични рисунки. В следващите разширения на играта са се включили и други илюстратори, навярно пазарът на психотропни вещества във Франция процъфтява.

Цел на играта – Ами, да се посмеете и прекарате добре с приятели. Но иначе – в Dixit има разказвач, като на всеки ход разказвачите се сменят и играчите се редуват. На всеки играч се раздават по 6 карти, като разказвачът избира карта от ръката си, полага я с лице надолу и я обяснява с дума, изречение, фраза, мелодия… иначе казано всякакъв звук, който може да въпроизведе с устата си. Останалите поглеждат картите си и избират тази, която най-много се доближава до описаната от разказвача като я поставят на масата отново с лице надолу. Разказвачът смесва всички карти и ги разполага върху масата с лице нагоре, така, че всички вече да ги виждат. В този момент всеки играч (без разказвача) дава своето предположение за това, коя е картата на разказвача.

Точковата система може да не е ядрото на играта, но все пак я има. Когато обяснява дадена карта, разказвачът ще трябва да помисли добре как да направи това, защото ако никой или всички я разпознаят, не получава точки. Ако някои играчи, но не всички познаят картата му, разказвачът взима 3 точки, както и всеки познал описанала от него карта.

Въпреки, че Dixit разполага с 84 илюстрирани карти, след няколко игри се запомнят и малко или много изчерпват. Libellud са съобразили това и до момента са издали 7 разширения, с които да разнообразите тестето на базовата игра:

  • Dixit (2008) – базова игра с 84 карти
  • Dixit Quest (2010) – разширение с още 84 карти
  • Dixit Odyssey (2011) – базова/разширение с още 84 карти, възможност за още 6 играчи, ново табло за точки
  • Dixit Journey (2012) – разширение с още 84 карти
  • Dixit Jinx (2012) – отделна, различна от базовата игра
  • Dixit Origins (2013) – разширение с още 84 карти
  • Dixit Daydreams (2014) – разширение с още 84 карти
  • Dixit Revelations (2016) – разширение с още 84 карти

Не е нужно да сте дори фен на настолните игри, за да играете Dixit. Все пак, ще трябва да не сте социопат, защото в Dixit ще ви трябват приятели. Компания, с която да си изкарате добре, а играта да бъде допълнение към приятното преживяване. Харесвам Dixit, особено първите игри бяха изключително забавни, но, както споменах по-горе, картите от базовата игра се запомнят след време. Един вид ако искате да играете Dixit години наред, ще е нужно да се сдобиете с разширения към играта, за да получите поредна доза забавление.

Година на издаване: 2008г.
Играчи: 3-6
Възрастова група: 6+
Игрово време: 30 мин.
Издател: Libellud

Dixit
интеракция между играчителесни правилаобширна възрастова групазабавна
след честа игра, картите писват и се ичерпватневъзможност за игра от двама
7Много добра
Reader Rating 1 Vote
7.0