Приятели ни подариха El Grande и доста време я пренебрегвахме, понеже беше немско издание. Отне ми доста време да се наканя да преведа картите и правилата, но когато я изиграх за пръв път, осъзнах колко съм изпуснал.

В El Grande играчите поемат ролята на “Grandes” ( лордове ) в средновековна Испания. Кралската власт намалява и лордовете се борят за надмощие над отделните испански провинции. По време на играта, играчите вкарват рицари ( под формата на цветни кубчета )  в своите дворове и в последствие ги изпращат да се борят за превземане на провинциите. След всеки трети рунд, регионите дават точки на играчите с най-голям контрол над тях, а след деветия рунд, играчът с най-много отбелязани точки, печели играта.

Преди за започне играта, всеки си избира провинция, посредством специални карти и в нея поставя своя лорд. Накрая някой избира и провинция в която се поставя фигурата на Царя. В началото на всеки рунд, играчите избират по една от своите 13 карти и я изиграват, за да се определи кой ще играе първи и колко рицари ще вкара в игра. Всяка карта може да бъде играна само веднъж. Играчът с най-високата карта избира първи една от петте екшън карти на масата и решава дали ще използва условието и или ще я премахне. Тук също се определя и броят на рицарите, които могат да бъдат вкарани в провинциите или в кулата. Техния брой в изобразен на игровите карти на вски играч. Рицари се поставят само до райони, съседни на този, в който се намира царя. Едно от главните правила на играта ви забранява да изваждате или да поставяте рицари в регионът с царя. Има екшън карти, които ви позволяват да местите и поставяте ваши и противникови рицари по цялата карта, които са част от четири други тестета. Всеки рунд се обръща по една карта от всяко тесте, а петата екшън карта е единствена и ви позволява да местите царя в друг регион.

Може да ви звучи малко объркващо с всичките тези карти, но след като всичко се подреди пред вас на масата, всичко става ясно за броени минути.

За да спечелите, трябва да имате най-много рицари в определени райони ( и кулата ), в рундът когато се отбелязват точките. Когато дойде ред да се отвори кулата, всички рицари, които сте скрили там се поставят в регионът, който тайно сте избрали на вашия диск.  След това всеки регион дава своите точки, според маркерите върху него. Дават се допълнителни точки на този, който има мнозинство от рицари в регионът със своя лорд и в регионът с царя.

Много интересна и занимателна игра. Има тактика, стратегия и планиране. Изисква се логическо мислене и добра преценка.  Липсват късметлийски зарове и ядовете покрай тях. Определено бих седнал ей сега да врътна една!

Година на издаване: 1995г.
Играчи: 2-5
Възрастова група: 12+
Игрово време: 60 – 120 мин.
Издател: Hans im Gluck
El Grande
СтратегическаЛогическаИнтересна механика
Няколко от екшън картите се повтарят
9Overall Score
Reader Rating 1 Vote
9.0