Fire Watch или Fire lookout е човек, който стои на висок терен или кула и наблюдава за възникнал пожар в гориста местност. Казано на жаргон (направо си е на турски) – айляк! В играта обаче, Хенри (т.е. вие) много-много не стои на едно място и се озовава в центъра на странни събития, които нямат обяснение и будят притеснение у него и началничката му Дилайла.

Firewatch представлява интерактивен роман, който има за цел да ни разкаже интересно събитие, в което гоероят си ти. Други подобни заглавия са Dear Esther, The Vanishing of Ethan Carter, Everybody’s Gone to the Rapture, Gone Home. Който е играл някоя от въпросните игри, ще знае какво да очаква тук. За жалост, обаче, Firewatch съвсем не се доближава до тях в графично отношение. Цялостната концепция за реалистично-илюстративен свят ми се струва сбъркана. Липсва материалност на обектите, което прави всичко като направено от една и съща материя. Няма разлика между маса, раница, скала и кракът на Хенри. Всичко изглежда като направено от пластелин – не отразява светлина. Да не говорим, че се намират трева, цветя и дървета, висящи във въздуха. На самия Хенри му се виждат само крайниците (тъй като вие виждате през неговите очи) и първоначално помислих, че е пълничко дете с бодли по краката вместо косми. В крайна сметка от Campo Santo са решили да не залагат на реализма, нито на комикс подобните Telltale Games илюстрации, а на нещо по средата.

Играта започва със сърцераздирателна история и редува няколко секунди gameplay и диалогови екрани. Тъй като семейството на Хенри бива сполетяно от неприятна случка, въпросният решава да се отдаде на самота и спокойствие в горите на Уайоминг, приемайки работата като наблюдател за пожари. Който е ходил в казарма и знае какво е караул, е, те т’ва е! Само където нямаш оръжие, дори брадва под ръка, а трябва да си търсиш. Също така действието се развива през 1989г., но ако не бях прочел, нямаше да се досетя. Дърветата и храстите са си все дървета и храсти, независят от модни движения и тенденции. Вярно, че имаше уокмен в една сцена, но то са бурени и пущинаци, какво да очакваме – телевизор Електрон?

След като “нахраних” добре графиката, е време за хвалебствени слова. Сценарият на играта впечатлява. Играчът (читателят) в началото на играта се запознава с Хенри и неговото семейство. Следва и същинският gameplay и пътешестването на Хенри из храсталаци и шубраци. Разговаря с шефката си Дилайла, която не е виждал дори, посредством уоки токи.  А по време на играта си разменят и шегички, притесняват се един за друг, хех, идилия.

Но пак споменавам, историята в играта е най-силната част и държи играча в невидение през целия gameplay. След 4-те часа, за което време се изиграва Firewatch, имах чувството, че съм прочел кратък роман, който така ме е въвлякъл в историята си, че не съм искал да го оставя, преди да разбера какво се случва накрая. Така и беше! Един следобед и сте я изиграли. Като време според мен е ок, при положение, че бродите в гори и пущинаци без жива душа и възможността да ви писне е изключително голяма.

Firewatch е едно заглавие, което приковава вниманието с интересната си сюжетна линия. В графично отношение играта може да се понрави на някой (за разлика от мен), но лаговете и проблемите с кадрирането едва ли биха се харесали. На феновете на walking симулаторите това заглавие едва ли им е убягнало, но ако не сте играли подобна игра, не бих препоръчал да започвате точно с тази (т.е. има и по-добри).

Дата на издаване: 09.02.2016
Жанр: Adventure, First-Person
Платформа: PC, PS4
Разработчик: Campo Santo

Firewatch
дълбока, интересна сюжетна линиякадърно озвучени персонажи
проблеми с кадрите в секунда (FPS)лагва на моментинескопосан shading и сенкитрева и дървета, летящи във въздуха
7Добра
Графика4
Звук / Музика8
Геймплей7
История9
Reader Rating 0 Votes
0.0