Признавам, трудно се реших да пробвам Horizon Zero Dawn. Идеята за лов на хай тек ‘динозаври’ с лък и стрели някак ме отблъскваше. Но само за да дойде денят, 6 месеца след излизането й, в който броих едни 80лв. и пуснах този PS4 ексклузив. И така, дълго подценяваната от мен игра, се превърна в една от любимите ми конзолни заглавия.

Horizon Zero Dawn ни запраща далеч в бъдещето, където нашата цивилизация е отдавна изчезнала. Останали са само руини, а дивата природа се охранява от бродещи машини. Но играта не е само това! Horizon Zero Dawn е завладяваща история за любов, бащинство, загуба и каквo е мястото ви в света. Вие играете с Алой – млада девойка, която е израсла с мъж на име Рост. Той е загубил своята дъщеря и отгледал Алой като своя собствена. Със статут на изгнаник сред племето Нора, Алой е решена да открие защо е била изоставена при раждането си и за да търси отмъщение срещу варварите. Нейната приключенска природа я забърква в неприятности и я променя завинаги.

Horizon Zero Down е open world приключение, в което откриваме познати механики от други големи заглавия и всичко това, за да се получи качествена хомогенна смес – привикването на противник с подсвиркване от Assassin’s Creed, събирането на всякакъв треволяк (билки) от The Witcher, спускането по въже от Tomb Raider и др. Да, играта не предлага иновации, но пък продуктът, който холандското студио е сътворил, бих го окачествил като произведение на изкуството.

Светът, който са създали от Guerrilla Games е богат, наситен с гори, поляни, планини, скали, пустинни местности, пещери, селища… Разбира се щеше ми се да е по-мащабен и една идея по-разнообразен, както е в Witcher 3 например, но пълно щастие – няма както се казва, а и по този начин вероятно е постигнато това съвършенство както и липсата на бъгове и гличове.

В HZD има много какво да правите – десетки странични куестове, като повечето предлагат допълнителни експириънс точки и предмети за плячкосване. Съществуват и мини куестове и дънджъни, които е грехота да подминете. Толкова добре са направени, че в един момент може да забравите, че не сте в основния куест. Освен това приключването на въпросните ви дават благинки, като контрол на определени бродещи машини.

Може би единствен минус в играта, който открих, са ресурсите, които се събират. Съществуват различни предмети, които са ви нужни за да крафтите оръжия, брони и амуниции. Повечето бродещи машини пускат от 2 до 3 уникални предмета, така, че ще ви се наложи да гриндите, което може да стане досадно в един момент. Повечето мърчънти пък предлагат една и съща стока и след време загубваш интерес да ги проверяваш, а просто подминаваш.

Най-впечатляващото в HZD е графиката, анимациите, лицевите мимики, зашеметяващите ландшафти и чудати създания. На Арт екипите им пиша 10/10, ако можех бих дал повече. Всеки детайл е изпипан до съвършенство, а главната героиня (Алой), за да се пресъздаде по-голям реализъм, е създадена с дефектите, които всеки един от нас има. Т.е. няма да виждате как модел на Версаче скача с лък и трепе хай тек животни. Напротив, ушите й не са съвсем прилепнали към главата, бузите са такива, като, че ли обича да си похапва (особено тестени изделия), челюстта й е възголемичка, за разлика от черепа и т.н. Сега, не ви описвам вещица, но от Guerrilla Games са решили да направят по-правдоподобен герой, и мисля добре им се получи.

Horizon Zero Down e страхотна игра и прекрасен пример за изпипана игра със силен геймплей и уникална графика. Саундтракът също е запомнящ се и варира в зависимост от сцената. Алой е озвучена от добре познатата ни от Life is StrangeАшли Бърч. И тъй като това е един от най-добрите ексклузиви, ако все още нямате PS4, моментът да се сдобиете с конзолата е повече от подходящ.

Дата на издаване: 23.02.2017
Жанр: Action RPG
Платформа: PS4
Разработчик: Guerrilla Games
Horizon Zero Dawn
Изключителна графикаМножество странични мисии на високо нивоКомплексни и вълнуващи биткиИнтуитивен дизайн на вражеските единициРазвитие на главната героиня
Странно решена крафтинг технологияСредно голям open world
9Страхотна
Графика10
Звук / Музика8.5
Геймплей9
История8.5
Reader Rating 1 Vote
10.0