Още един прочит на легендата за най-известния убиец в света. Но какво пък, историята е очарователна, макар и шокираща, и ни връща в индустриален Лондон, представен ни от французите Жан-Шарл Пупар (арт) и Франсоа Дебоа (история). Интересно и уникално в историята тук е, че действието от Лондон се прехвърля в Париж;  другото любопитно тук е, че графичният роман предлага разяснение относно какво подтиква Джак към убийствата.

Септември 1888г. Зло напада Лондон като кръвожадно чудовище, убива и разчленява проститутки в бедните квартали на Уайтчапъл. Наричат го Джак Изкормвача. В Скотланд Ярд главен инспектор Абърлайн и екипът му водят разследването. На фона на тези ужасяващи престъпления, полицията получава анонимни писма, както и фалшиви обвинения, които допълнително повишават напрежението. Обсебен от случая, Абърлайн изминава целия път от бедните квартали на Лондон до Париж за да разреши случая и да открие най-известния убиец в историята.

Ако легендата за Джак Изкормвача ви е позната, навярно тези редове ви се струват скучни и банални. Но бързам да ви уверя, че историята в тази книга, aka comic book, съвсем не е толкова плоска и предвидима. За разлика от повечето истории за Джак, които остават неразгадани до ден днешен, тук загадката се разбулва и то по особено драматичен начин. Атмосверата е чудесно пресъздадена, благодарение на илюстрациите в кафяво синьо-сивата гама, които отлично пасват на мъглив Лондон от края на 19-ти век. Историята е добре изследвана и развита, както и персонажите. Но все пак не очаквайте това да е комиксът на комиксите само защото се изказвам ласкаво дотук. Авторът и илюстраторът са се хванали на едно хоро, което се вие вече 3 века. Легендата за Джак Изкормвача е дъвкана и предъвкана, но пък Франсоа и Жан-Шарл ни я поднасят в различен прочит. Предполагам, че мнозина читатели са останали приятно изненадани, прочитайки Jack the Ripper, тъй като първосигнално заглавието подтиква към подценяване на творбата.

Купувайки тази книга (издание на английски език в 105стр. с твърди корици от Amazon), получих точно това, което очаквах: заплетена история, мистерия, жестоки убийства, заподозрени престъпници за да стигнем до любовен романс и разкриване идентичността на серийния убиец от Уайтчапъл. Ако обичате да четете историите за Шерлок Холмс, Еркюл Поаро или Мис Марпъл, то случаят на главен инспектор Абърлайн от Скотланд Ярд би бил прекрасно допълнение към детективската ви колекция. Но все пак това си остава графичен роман и категорията читатели е по-специфична.

Jack the Ripper
7.5Много добър
Арт8
История7
Reader Rating 0 Votes
0.0