Гледахме филма два пъти – веднъж преди да обере всичките 7 Златни глобуса, за които беше номиниран и веднъж след това. И двата пъти имаше своята магия и очарование, разбира се вторият път залата беше доста по-пълна, явно заради вдигнатата популярност, което допринесе и за лекото раздразнение, породено от мрънкането и пъшкането на хората, дошли да гледат мюзикъл, а очевидно очакващи някакъв обрат след началните надписи и появата на инвънземни, Волтрон и Никълъс Кейдж на мотор. Това беше едно доста дълго изречение.

Забелязва се тенденция при масовите кина, поне тези в София, да игнорират филмите, за които цял свят говори по това време на годината, а именно номинираните за Оскари, Глобуси и т.н. Или ако не са игнорирани, са пратени в най-малката възможна зала, с една – две прожекции на ден. Такъв беше случаят и с La La Land – без нито един трейлър по кината преди прожекцията си, но разбира се, знаем наизуст трейлърите на Пасажери и Live by Night. Дотук с възмущенията.

След първото гледане, с което филмът тотално ме грабна, реших да попрочета малко за направата му, та ето ви някои доста интересни факти:

  1. Режисьор е Damien Chazelle – супер млад и талантлив (очевидно). Има идеята за филма още през 2010-та, когато е на 25 години. Естествено никой не му обръща внимание от големите филмови студиа, затова решава да предприеме друга тактика – да направи друг филм, с който да привлече внимание към себе си и след това да успее да реализира първоначалната си идея. Е, прави го и то май доста успешно – написва и режисира Whiplash, с който печели три Оскара – доста добре, предвид целта – да натрупа кредит в индустрията.
  2. Филмът е сниман в стил 50-те, с широкоъгълен CinemaScope (нямам идея това как се превежда).
  3. Може да обърнете внимание, че повечето дълги сцени са снимани наведнъж – без монтаж – нещо, на което при първо гледане не обърнахме внимание, но при второто, вече като го знаехме, си беше доста впечатляващо.
  4. Първоначално Ема Уотсън е трябвало да играе в главната роля, но е предпочела да снима Красавицата и Звяра.
  5. Първоначално Раян Гослинг е трябвало да играе в главната роля в Красавицата и Звяра, но е предпочел Ла Ла Ланд.
  6. Раян Гослинг се е научил да свири на пиано за три месеца и да – той свири във филма, а Джон Леджънд от своя страна се е научил да свири на китара за филма.
  7. Това е трети филм в който Ема и Раян си партнират и мисля, че химията е очевидна.

Голяма част от мюзикълите, които съм гледал се стремят да преведат по възможност всяко едно изречение в мелодия, танц или движение. Говоренето остава на заден план. Такива бяха очакванията ми и за Ла Ла Ланд и бях изключително очарован, когато се оказа, че подходът е малко по-различен. Въпреки, че носи всички усещания на един мюзикъл, балансът, който е намерен откъм песни, хореографии, музика и диалози е невероятен. Такива мюзикъли бих гледал всеки ден. Аз и Ла Ла Ланд бих гледал трети и четвърти път, но подозирам, че ще трябва да го направя вече сам.

Иначе всичко, което трябва, си го има – песните, съчетани с танц, изпълнени от голяма група хора, индивидуалните проблясъци и изпълнения, посланията на песните, дуети… всичко, което може да ви напълни душата. За разлика от другите мюзикъли обаче, тук нямаме 30 различни песни, всяка от които да се бори да ви остане в съзнанието. Деймиън е заложил на 3-4 песни и една основна мелодия, която се появява в различни аранжименти, интерпретации и изпълнения, забива ти се в главата и следващата една седмица я слушаш в YouTube.

Единственото, което може би ми дойде малко странно беше сцената в планетариума, като и при двата пъти, в които гледахме филма имаше реакция в залата. Подозирам, че е направена по този начин, за да е още една котва към класическите мюзикъли, но просто не ми се вписваше с всичко останало във филма.

За финала каквото и да кажа ще е малко. Качва филма на съвсем друго ниво, ноо до тук карахме без спойлери, така че, просто отидете и го гледайте.

Като заключение – със сигурност поне за мен La La Land ще остави траен спомен и YouTube autoplay-a ми вече го потвърждава. Изключително приятно изненадан съм от филм, от който очаквах просто да се забавлявам, а получих поводи за размисъл върху взаимоотношенията, мечтите, любовта, което все пак май е целта на всяко изкуство, така че – мисията изпълнена.

Премиера: 25.12.2016г.
Жанр: Драма, Комедия, Мюзикъл
Режисьор: Деймиън Чазел
Сценарист: Деймиън Чазел
Оценка в IMDB: 8.8/10
La La Land
иновативензапомнящи се мелодииактьорската игра и на двамата
летенето в планетариума
9.6невероятен
Reader Rating 1 Vote
10.0