Eдно емоционално пътешествие в 5 епизода на гейм драмата Life is Strange. Игра, в която ‘пишеш’ сценария, породен от действията на тийнейджърката Максин Коулфийлд. Макс притежава свръхестествена способност да променя времето и мястото, а в резултат на това да променя и събитията. Също както и в множество книги и филми, базирани на теория на хаоса, или т.нар. ефект на пеперудата, една малка промяна на параметър в нелинейната система може да доведе до големи разлики в по-късните състояния. Иначе казано – да променяш настоящето. Но дали тези промени ще са благоприятни за всички и дали хаосът може да бъде подреден?

Ако сте гледали поне един от следните филми, базирани на въпросната теория и ви е допаднал поради една или друга причина, то Life is Strange също би ви се харесала: Back to the Future (1985 – 1989 – 1990), Twelve Monkeys (1995), Sliding Doors (1998), Frequency (2000), Donnie Darko (2001), The Time Machine (2002), The Butterfly Effect (2004), The Jacket (2005), Deja Vu (2006), The Girl Who Leapt Through Time (2006), Chaos Theory (2008), Mr. Nobody (2009), The Time Traveler’s Wife (2009), Source Code (2011), Looper (2012), About Time (2014), Predestination (2014).

Life is Strange е приключенска кинематична игра, издадена в 5 отделни последователни епизода и използва познатата ни формула от Telltale Games игрите. Играта е линейна, но последиците в играта малко или много зависят от вашите действия, т.е. на Макс. Това, което правите в Life is Strange е да обхождате околната среда, да взаимодействате с предмети и хора, да правите избор по време на диалог. Ако решението ви в дадена ситуация води последствия, играта ви предупреждава с “This action will have consequences” (Точно както в игрите на Telltale Games). Понякога ще имате възможност да връщате времето назад и да поправяте дадена ситуация, но не винаги.

Макс е 18 годишно момиче, което се връща в родния си град Аркадия Бей, за да учи фотография в частно училище, далеч от своите родители. Среща се с приятелката си от детсво Клоуи и двете отново възвръщат взаимоотношенията си. Но най-добрата приятелка на Клоуи – Рейчъл, е мистериозно изчезнала и странни случки следват една след друга.

Първи епизод по мое мнение е малко муден и не започва много впечатляващо. Казах си – поредната тийн драма с popular kids vs. losers. Като цяло се напънах да изиграя този епизод и не бях много обнадежден, но бях изненадан от шокиращият втори. Контролът над събитията вече дава своя резултат и усещането за контрол над играта се засилва. Играта продължи в същия стил и изиграването на всичките 5 епизода от по 2-3ч. всеки бе удоволствие и предложи емоция, подобна на тази в The Last of Us. Във всеки един момент не знаеш какво предстои и как ще се развият събитията, което е поредният плюс.

Графиката е на едно високо ниво, но не очаквайте хипер реализъм. Околната среда грабва, а пейзажите са впечатляващи, но имам своите резерви относно персонажите. Косите на всички са като от пластелин или по-скоро гума – ясно, че това е дизайн решение, но според мен не помага особено. Лицевите мимики опират до мигане и леко помръдване на устните. Въпреки че Square Enix разпространяват играта, тя все пак остава indie заглавие и следва да го оценявме като такова.

В заключение ще споделя, че ако сте фенове на Telltale Games игрите, то определено Life is Strange ще ви хареса. Подобен тип игри залагат повече на сюжета и по-малко на графика и геймплей, което е разбираемо и не пречи особено. Не очаквайте престрелки и да бягате по покриви като assassin, а да бъдете част от едно емоционално пътешествие. Все пак оценката ми за Life is Strange няма да е най-високата, главно заради избора на тематиката и анимациите на персонажите, но това не пречи за вас това да е най-добрата игра, която сте играли.

Дата на издаване: 29.01.2015
Жанр: Adventure
Платформа: PC, PS4, Xbox One
Разработчик: Feral Interactive, DONTNOD Entertainment

Life is Strange
дълбока, интересна сюжетна линияНеочаквани и шокиращи случкиУсещане за контрол над събитиятаВръщане на времето
Бъгове - изчезващи лицеви мимикиДизайн решения като гумените коси
7Добра
Reader Rating 0 Votes
0.0