“Danger, Will Robinson!” Ако чуете това, несъмнено сте попаднали на “Изгубени в космоса”! Някои от вас навярно са гледали пълнометражната лента от 1998г., а ако има такива, които са имали досег със сериала от 1965г. – моите почитания. Това, което Netflix ни предоставя в тези нови 10 епизода от по един час е алтернативна версия на предшествениците си. И тук отново ще бъдем свидетели на това, как семейство Робинсън и космически кораб Юпитер се натъкват на космически неволи, които се опитват да преодолеят.

Трябва да призная, че първоначалното ми впечатление за продукцията на Netflix не бе положително – затова ако усетите, че и при вас е така, моля, изчакайте да минат първите няколко епизода. В първите два часа се запознаваме с Робинсънови, водени от бившия войник Джон (Тоби Стивънс) и блестящия учен Морийн (Моли Паркър). Всъщност срещаме Джон, Морийн и техните три деца, докато летят към чужда планета от станция, предназначена да изпрати нови колонисти на място, наречено Алфа Кентавър. Робинсъновците са избрани за пътуването, но нещо се обърква, а техният космически кораб Юпитер е на път да се разбие на непозната планета.

Разбира се, няма как да е “Изгубени в космоса” без Уил Робинсън да попадне в опасност. Неговата роля е изпълнена от младия Максуел Дженкинс, чийто герой търси баланс между това да е независим и страха, който го преследва. По-уверени са по-големите деца на Робинсънови, изиграни от Тейлър Ръсел и Мина Сундол. Ролята на разюздания пилот Дон Уест, която през ’98 бе изиграна от добре познатия ни Мат Леблан, сега е поверена на Игнасио Серичио. Всеки фен на това космическо семейно приключение знае за злодеянията на Д-р Смит. Тук вече установяваме съществена разлика, тъй като д-р Смит е заменен от жена, чиято героиня е изиграна от страховитата Паркър Поузи. Играта на Поузи определям като феноменална, а героинята й ще направи всичко възможно, за да има полза от определена ситуация.

Всеки един персонаж израства в течение на сериала, става все по-независим, а ролята му – все по-важна. “Изгубени в космоса” ви поглъща след време, а когато това се случи, не искате да свършва. От реквизита и визуалните ефекти личи професионализъм и, разбира се, висок бюджет. Въпреки че сериалът е повече “Изгубени” и космосът е оставен настрана, и има немалко от “Железният гигант” в историята, все пак харесах това, което видях и очаквам втората част с нетърпение.

Ако сте изпитвали нужда от това да гледате старомоден приключенски сериал и да оставите настрани ежедневните грижи, то вероятно сте изпитали това, което и аз, когато разбрах за ребуут-а на “Изгубени в космоса”. Често се връщам назад във времето по един или друг начин, но за жалост не физически, и семейство Робинсън ми припомниха дните, когато бях ученик и многократно взимах видеокасетата под наем. Филмът, както и музикалната тема на Apollo 440, са оставили у мен приятни спомени.

За “Изгубени в космоса” 2018 ще срещнете смесени мнения от критици и филмови фенове. Подценен е и предшественика от 1998г., но както за всеки влак си има пътници, така и всеки филм си има фенове. Не можем да сравняваме “Изгубени в космоса” със “Star Wars”, “Star Trek”, “Battlestar Galactica” и др. Sci-Fi заглавия, тъй като в “Изгубени в космоса” са засегнати семейните взаимоотношения, бягството от враждебна атмосфера, приятелството и любовта.

Премиера: 13.04.2018г.
Жанр: Драма, Фантастика, Приключенски
Режисьор: Мат Сазама, Бърк Шарпус
Сценаристи: Ървин Алън, Мат Сазама, Бърк Шарпус
Оценка в IMDB: 7.2/10
Lost in Space (Изгубени в космоса): Season 1
7Добър
Reader Rating 0 Votes
0.0