Oxenfree следва историята на група тийнейджъри, които акустират на остров Едуардс – изоставена туристическа атракция. Целта им е да се напият на плажа и да играят истина или шамар. Вероятно разбирате, че да правиш само това на остров си е скука. Още повече, че да заминеш на път, за да ти забият 10 шамара си е… как да кажа… тъжно и жалко? В крайна сметка те започват да изследват близките пещери (май това е по-разумно от останалите възможности), за да проверят достоверността на слуховете, че се чуват призраци, ако използвате радио. Паранормалната активност не чака покана и започва почти веднага, групата се оставя в обятията на психясалия остров, а странностите идват една след друга.

Играчът управлява синьокосата скейтърка Алекс и заедно с това избира нейните диалози, взима решения, използва картата и радиото й. Няма как да не спомена приликата с Life is Strange, където също са засегнати трудностите на тийнейджърския живот, паранормална активност и в двете игри, теория на хаоса, и не на последно място – синьокосата героиня. Това, което отличава Oxenfree обаче е прекрасно написаната история, озвучаването и най-важното – правдоподобна е.

В голяма част от играта проследявате събитията, случили се преди тези на острова и по този начин разбирате повече за героите, техните характери и взаимоотношения. Също така магически се връщате назад във времето и може да променяте настоящето чрез ваши действия, думи и т.н. Както се досещате нечии животи ще зависят от вас.

Няма как да не спомена и артът, който определено прави впечатление. Пейзажите са като рисувани върху платно, с неправилни форми и криви линии. Мен лично не ми допадна, главно заради подбора на цветове и текстурите, които правят играта мръсна и зацапана. За сравенение друго инди заглавие – Child of Light в това отношение се справя в пъти по-добре.

Освен както вече споменах озвучаването е на високо ниво, а музиката допринася още повече за атмосферата – 80-ско ретро звучене, написана от Андрю Рорман, известен с прозвището си scntfc (Scientific American).

Двама братовчеди от Калифорния основават Night School Studio, с обещанието, че ще правят игри със завладяващи истории. Привличат няколко служители на Telltale Games, които са работили по първия The Walking Dead и група служители от Disney. Такъв екип няма каке да се провали. Играта, въпреки ниския си бюджет е малък шедьовър. Препоръчвам да я пробвате ако сте фенове на игрите на Telltale Games или харесвате Life is Strange. Заделете 4 часа от свободното си време и преживейте Oxenfree. Струва си!

Дата на издаване: 24.01.2016
Жанр: Adventure
Платформа: PS4, PC, Xbox One, Switch, IPad/IPhone
Разработчик: Night School Studio
Oxenfree
дълбока, интересна сюжетна линияКачествено озвучаванеУсещане за контрол над събитиятаНеочаквани и шокиращи случкиВръщане на времето
Странна арт концепцияТвърде кратка
7Добра
Reader Rating 0 Votes
0.0