Цели 14 години откакто първата част от поредицата за Карибски пирати излезе на бял свят. Да, актьорите остаряха, но духът на пиратството е още жив и завладява малки и големи с новата част на пиратите от Карибите. Киносалонът бе почти пълен, дори няколко седмици след премиерата, което е показателно, а със ‘скромния’ бюджет от $230,000,000, Дисни най-вероятно ще постигнат целта си (ако дори вече не са си и покрили разходите).

Въпреки смесените, да не кажа негативни отзиви по адрес на петата част от поредицата Карибски пирати, според мен “Dead Men Tell No Tales” или “Отмъщението на Салазар”, както са го решили да е на български, е точно това, което трябва да е. Да, краят е предвидим, сюжетът – плитък, но когато пристъпих прага на киносалона, очаквах екшън, ефекти, хумор, пиратство… и  точно това получих – Капитан Джак Спароу в пълната му прелест (че и повече), уникално смешната роля на Сър Пол Макартни като чичо Джак, Хавиер Барден, чиято роля на злодея идеално пасва, Брентън Туайтс (Хенри Търнър) и Кая Скоделарио (Карина Смит) – новите млади, но и талантливи актьори в поредицата.

Няма как да не отбележа нещо, с което Дисни за пореден път впечатлиха – CGI (компютърно генерирани изображения). Въпреки, че Anthony De La Torre изиграва младия Джак Спароу, все пак приликата с Джони Деп не е така близка. Затова пък идват на помощ магьосниците на Дисни с тяхното CGI и лепват едно подмладено лице на Джони Деп върху това на Антъни Де Ла Торе. Ефекът е едва доловим, за разлика от Rogue One, където си личеше, че Питър Къшинг не е Питър Къшинг (лека му пръст).

Хуморът в “Отмъщението на Салазар” е в изобилие. В един момент всичко бе толкова комично, че граничеше с пародия. Но какво пък, смехът е здраве. Любопитни факти се разкриват в тази част на Карибски пирати, като например откъде идва прякорът на Джак Спароу (sparrow – врабче), каква е историята на компаса му, малко за личния живот на капитан Барбоса, какво се случва с Уил Търнър и т.н.

Графиката мисля ще е излишно да коментирам. Всичко е на топ ниво и реализмът е пресъздаден до перфектност: плуващата коса на капитан Салазар (omfg, how do they do that?), плуващата “черна перла” на ръба на пропадащия океан, корабните битки, прокълнатата армия на Салазар и т.н.

Музиката си е все така епична и създаваща настроение. Композиторите са няколко, като участие е взимал и самият Пол Макартни. Познатата тема на Карибски пирати присъства и тук, и по дяволите, защо не омръзва? Разбира се, в друг аранжимент е, но в каквато и да е разновидност, тази мелодия е хит.

Поредната част на карбиски пирати, изпълнена с огромна доза хумор, епични битки, семейни драми, храброст, пиянство и пак хумор. Джак Спароу е още по-пиян и още по-абсурден, новите млади актьори са добро допълнение, злодеят Салазар и неговият екипаж са наистина страшнички и не бихте искали да ги срещате и след целият този хумор, екшън, ефекти… остава място и за драмата (може да пророните сълза, нормална реакция ще е). Харесах Карибски пирати: Отмъщението на Салазар! Излизайки от салона останах с чувство на удовлетвореност и нетърпеливост. С нетърпение да го изгледам отново! И ако и вие сте решили да се насладите на тази пета част от поредицата, не забравяйте да изгледате краткото видео след надписите 😉

Премиера: 26.05.2017г.
Жанр: Екшън, Приключенски, Комедия
Режисьор: Юахим Рьонинг, Еспен Санберг
Сценаристи: Джеф Нейтънсън Сюжет: Джеф Нейтънсън, Тери Росио
Оценка в IMDB: 7.0/10

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
изключителна графика и визуални ефектикомпютърно пресъздадени персонажи (CGI)разтърсващ саундтраксилен актьорски състав
понякога хуморът граничи с пародияпредвидим финал
8.5Страхотен
Reader Rating 1 Vote
7.4