Годината е 2032г. Когато се събужда в апартамента си, Морган Ю установява, че нещо не е наред. Започват да се случват странни неща, а домът му не е това, което е смятал, че е. Спомените му убягват, а реалността придобива друг смисъл. Наяве излизат множество неизвестни, а въпросителните се трупат.

Prey е космически хорър, ребуут на оригинала от 2006г. Не е нужно да сте играли играта от преди 11г. за да се насладите на Prey (2017). Гледайки трейлъра преди няколко години, знаех, че от Arkane Studios готвят нещо качествено в лицето на ‘Плячка’, но може би заради Dishonored 2 и други нашумели хитови игри, Prey някак остана незабелязан и подценен от гейминг общността. Това не бива да ви притеснява, защото под черупката се крие скъпоценен камък.

Началото на играта е впечатляващо и пленява играча с любопитната си история, множеството неизвестни и качествената графика. Феновете на Dishonored биха открили известни прилики в движенията, моделите, текстурите, но това няма как да е случайно, тъй като разработчиците са едни и същи. Вече 23 години System Shock продължава да вдъхновява гейм студия и игри като Bioshock, Deus Ex, Dead Space, Half-Life, които стават емблематични за жанра. За 2017 година това име е Prey.

Действието се развива на космическа станция Талос-1 и учени правят психо тестове с различни хора, включително и с героя ви. Извънземна материя напада господата в бели престилки и ги лишава от живот. Неприятните случки бързо ескалират и за обитателите на въпросната станция не остава друго освен да се бранят и крият. Точно тези извънземни правят хорър-а още по-наситен със спиращи дъха моменти, в които изневиделица се появяват паякообразни същества (Мимици) както и по-сложни и надарени с повече интелект и сила Фантоми, Тифони, Телепати, Технопати. Още по-психопатско става, когато мимиците се превръщат в предмети като кутия с инструменти, кенче от бира и пр. и изневиделица се появяват. Стряскането е гарантирано.

Геймплеят е базиран на следните неща:

 • изучаване на станцията и нейните помещения;
 • плячкосване – събиране на оръжия, муниции, растения, извънземни черва (не се майтапя), невромоди;
 • убиване на вражеските извънземни единици или избягване на въпросните (което е почти невъзможно);
 • вдигане на способности – чрез технологични устройства, наречени невромоди, разкривате дървовидна структура на човешки способности, които да са ви от полза;
 • ъпгрейд на оръжията – подобрявате силата, точността, капацитета на патроните на всяко оръжие;
 • крафтинг – за целта е нужно да събирате най-различни боклуци (парчета пица, счупени платки, пружини, банани и пр.), които в рециклиращи машини да превръщате в органични, минерални, синтетични и екзотични материали. В близост обикновено присъстват и производствени машини, където чрез определена бройка от рециклираните материали да създавате муниции, аптечки, невромоди, оръжия и пр.;
 • чипиране – чрез намиране на чипове подобрявате някои от вашите статистики;
 • четене на електронна поща и активиране на комунални услуги чрез стационарни компютри;
 • хакване – много от вратите и сейфовете са заключени и ако не сте се сдобили по някакъв начин с паролата, хакването е втората оцпия;
 • поправяне на счупени обекти – оръдия, рециклиращи машини, които да са ви от полза;
 • откриване на скрити помещения – навсякъде има скрити пространства, които да откриете. Обикновено са пълни с благинки за плячкосване. Някои от тях са прикрити с тежки обекти, които да преместите, за да се разкрие входа или пък със заключени врати и ще ви трябва код/хак.
 • изследване – изследвате биологични единици, за да разберете слабите и силните им страни;

Както сами разбирате, играта е супер комплексна. И освен всичко гореспоменато, има и мисии, в които се налага да излезете от орбиталната станция, за да намерите ключ, лог или пък скрита стая, достъпна само от космоса. Този фийчър адски много ми допадна и придава на играта допълнителна порция разнообразие.

Все пак колкото и да е хубава, играта си има и слаби страни. Има известна тромавост и срещата с извънземните става досада, заради това, че или нямаш подходящо оръжие, или нямаш достатъчно муниции, или гадта просто се е телепортирала до теб и с един удар те е повалила. А за експлоръри като мен, които обичат да си обикалят безцелно, се натъкнах на групичка Телепати, които да срещна уж на по-високо ниво и разбира се изходът за мен беше летален.

Бъгове – къде без тях! Притежавам PS4 версията на играта и за съжаление тя е по-зле от компютърната. Заклещвах се тук-там и единственият начин да изляза бе да се самоубия. Когато носех някакъв голям предмет, пускайки го на земята някак минавах през него. Друг път пък носех оръдие, което да ми помага при среща с извънземни и оставяйки го на земята то отиде в съседното помещение, разбира се заключено с код. Тъжно, но факт – вече 6 месеца играта е на пазара, но подобни проблеми няма как да не отнемат от чара й.

Сдобивайки се с Prey подходих малко или много на сляпо. Единствената подготовка, която имах, бе да изгледам трейлъра преди години. Но това, което ми даде играта, бих казал си заслужава всяка стотинка. Притежава фийчъри от други любими игри, което в случая ми помогна и в същото време удовлетвори. Имаше много от онзи любопитен страх, където човек знае, че нещо страшно го чака зад ъгъла, но продължава със ситни стъпки напред. Жалко наистина за бъговете, но като цяло ще дам на играта висока оценка, защото Prey е от игрите, които не се забравят лесно и които всеки геймър, фен на sci-fi жанра би искал да притежава.

Дата на издаване: 05.05.2017
Жанр: Action, First-person shooter
Платформа: PS4, Xbox One, PC
Разработчик: Arkane Studios
Prey
Предизвикателен геймплейЛюбопитна историяПрекрасно реализирани графика и звукспиращи дъха моменти
редица бъговелипса на достатъчно муниции
8Много добра
Графика8
Звук / Музика8
Геймплей8
История8
Reader Rating 0 Votes
0.0