Ако има книга, която един геймър би искал да прочете, то това несъмнено е “Играч първи, приготви се”. Това не е просто книга, това е библията за всеки нърд, живял през 80-те, 90-те години на миналия век. В нея са включени игри, филми, музика, факти от въпросните години, а аз като един носталгичен типаж се влюбих в тази книга (пророних сълза, дори се появи и втора).

“Да си човек е гадно. Единственото, което прави живота поносим, са видеоигрите”

Книгата ни изпраща в близкото бъдеще, по конкретно през 2044г., а светът е пренаселен и неприветлив, особено за бедното мнозинство. Цари хаос и безработица, хора живеят в каравани, а за да се пести място караваните са скупчени една върху друга. В една такава живее и нашият главен горой – хлапето Уейд Уотс. Също както множество хора, така и Уейд използва услугите на виртуалния свят, създаден от Джеймс Холидей – ОАЗИС. В тази виртуална реалност хора като Уейд могат да избират какви да бъдат, как да живеят, да завързват приятелства… всичко, което реалният свят не може да им предложи.

Но един ден създателят на ОАЗИС Джеймс Холидей умира, а в записаното от самия него видео казва пред целия свят, че в ОАЗИС е завещаното му богатство. Всеки един може да го получи, но за целта, ще трябва да открие три ключа, които ще отключат портите към ‘великденското яйце’. (за незапознатите – великденско яйце – Easter egg е скрито послание, помещение или персонаж в някое ниво на видеоигра)

“…аз създадох собствено “великденско яйце” и го вградих в най-известната си игра — ОАЗИС. Първият, който открие ‘Яйцето’, ще наследи цялото ми богатство.”

На 11 февруари 2045г. осемнадесетгодишно хлапе открива единият от трите ключа (Медният), което оправдава думите на Холидей, че не са измислица и ‘ловът’ на ‘яйцето’ наистина започва. Но за да го открие, всеки ловец е нужно да има познания по попкултурата от 80-те и 90-те години, да притежава умения по игри като Joust (1980) и Pac-Man (1980), които са били любимите на Холидей като дете.

“Играч първи, приготви се” е едно ultimate нърд приключение, което те връща в миналото – безгрижните години на всяко дете на 80-те и 90-те години. Признавам, нямал съм досег до всички игри, музика и филми, които се споменават в книгата, главно поради това, че не съм живял на запад по онова време. Все пак носталгията в мен е отключена за дълго, благодарение на Ърнест Клайн и неговият шедьовър. Стилът му на писане, изказът, подборът на факти, героите… правят творбата му супер увлекателна, а аз искам още от същата порция.

В интернет пространството се говори, че Клайн пише втора част на “Играч първи, приготви се”, а това, което със сигурност знаем, е че през март 2018г. може да очакваме и филм по книгата. Режисьор не е кой да е, а самият Стивън Спилбърг. Вълнувам се още от сега, хайпът е на макс! Актьорският състав е вече известен и за моя приятна изненада там присъства Саймън Пег.

“Играч първи, приготви се” препоръчвам с две ръце. Но все пак нивото на емоция, която ще изпитате зависи много от това на каква възраст сте и дали имате досег с 80-те и 90-те години. На мен ми донесе огромна доза положителни емоции и носталгия. По принцип събирам стари конзоли, софтуер и игри от 90-те години, но след прочита това ми желание е увеличено с 8-bit. 🙂

Година на издаване: 2015г.
Жанр: Фантастика
Страници: 472
Издателство: Intense
Ready Player One (Играч първи, приготви се) - Ърнест Клайн
9Страхотна
Reader Rating 1 Vote
9.9