Може би най-забележителното нещо в Resident Evil 7: Biohazard не е колко се различава от предшествениците си, а колко сходни елементи има. За щастие играта взима най-доброто от старите й части. Въпреки перспективата от първо лице и силното влияние на игри като Outlast и Alien: Isolation, опитът на Capcom да съживи Resident Evil е успешен. След емблематичната четвърта част, като че ли поредицата се разводни и нямаше нещо кой знае колко впечатляващо освен тълпи от зомбита, през които да си проправяш път напред. Biohazard обаче блести!

В търсене на изчезналата си съпруга Мия, главният герой Итън Уинтърс попада в злокобна къща,  ситуирана сред блата в Луизиана. Макар да изглежда изоставена, къщата принадлежи на семейство откачени янки, които правят опити с хора. Освен да намери и спаси Мия, Итън вече има и друга цел – да оцелее и да си проправи път сред гигантски насекоми, чудовища, обляни с катран и, разбира се, лудото семейство Бейкър.

Бейкърови са основният двигател в сюжета. Ще ги срещате под една или друга форма и като пиша под една или друга форма, имам предвид буквално под една или друга форма. А на всичкото отгоре на някои от тях не им се мре. Разбира се препятсвия има и под формата на пъзели, които на мен лично много ми допаднаха. Играта няма кътсцени, а ще намирате видеокасети, които да пускате, ако видите телевизор с видео устройство. Историята ще ви бъде представена под формата на видео запис, който изигравате, а в последствие и ще ви помогне – нещо като хинт за някои от пъзелите.

Основна роля в оцеляването е луутването. Постепенно ще намирате по-добри оръжия и по-добре е да го правите – някои от босовете са адски трудни и ако нямате подходящо оръжие или тактика сте обречени. Лекуването на раните също е от съществено значение, като за целта ще са ви нужни билки + химична течност, за да си изкрафтите отвара, с която да полеете ръката си и отново да сте здрави. Муниции също може да си създадете ако имате точно определена химична течност и барут.

Играта е предвидена да може да се играе с хедсет за виртуална реалност. Аз лично не бих си го причинил. Типично по японскому нямате опция да записвате играта си по всяко време, а това може да правите на точно определени места, където ще има звукозаписващо устройство или на места, на които  играта прецени.

Колкото и нашумели да са хорър игрите, длъжен съм да спомена, че Biohazard е наситен със спиращи дъха моменти, а изневиделица се появяват живи или не толкова живи обекти, които не ви мислят доброто. Присъства много от онзи любопитен страх, където човек знае, че нещо страшно го чака зад ъгъла, но продължава със ситни стъпки напред. Стряскането е гарантирано. Аз бях очарован от играта и не пречи, ако не сте играли предишните части. Времето за изиграването й е една идея по-кратичко, на мен ми отне 13 часа, но по-добре качество, отколкото количество.

Дата на издаване: 24.01.2017
Жанр: Action-adventure, First-person, survival, horror
Платформа: PS4, PC, Xbox One
Разработчик: Capcom
Resident Evil 7: Biohazard
предизвикателен геймплейЛюбопитна историяспиращи дъха моментиинтересни пъзели
Графика и текстуриране на средно ниво
8.5Отлична
Reader Rating 0 Votes
0.0