Мисля да ви спестя историята за Лара Крофт и Tomb Raider, предполагам ще почнете да ме замеряте с камъни ако започна да ви обяснявам коя е тя и как изглежда. За да не ви отегча ще споделя само, че във връзка с 20 годишнината от създаването на първата Tomb Raider игра – 25 Октомври 1996г., Crystal Dynamics и Square Enix пускат т.нар. юбилейно издание с разни благинки. Тъй като се сдобих с физическо копие за PS4 от пръв поглед ми направи впечатление хартиеният джоб. Дотук добре. Махайки го обаче се натъкнах на книга, вместо добре познатата ни пластмасова кутия. И дотук не бе зле. Разгръщайки книгата се оказва всъщност, че това е малък артбуук и Blu-Ray case в едно. Яко! Очаквах да са напъхали някакво книжле, което да разгледам веднъж и да забравя, че съществува, но пък хей, хем книжка, хем кутия… Йухууу! Само аз ли се впечатлявам от подобни неща… ?!? Ясно, продължавам по същество, вече можете да пуснете камъните.

Ето и списъка с благинките, които това PS4 издание съдържа:

  • Мисия “Blood Ties”, която да изиграете с VR устройството си
  • Режим за игра с приятели в мрежа да оцелявате заедно
  • Нов режим на трудност “Extreme Survivor”
  • Мисия “Baba Yaga: The Temple of the Witch”
  • Мисия “Cold Darkness Awakened”
  • 12 скина/облекла за кака Лара, (да има да си сменя дрехите, като не може да се пере…) включително 5 скина от първата лоу поли Лара Крофт
  • 7 нови оръжия
  • 35 модифициращи карти

И ако смятате, че всичко това не ви е достатъчно, ще направя адски кратко резюме на всички нови неща в Rise of the Tomb Raider спрямо предшественика си Tomb Raider (2013), така че не мигайте!

НОВАТА КАКА ЛАРА! Сега с по-малко кръв по тялото, но с ПОВЕЧЕ ДРЕХИ! По-различно лице (д-р Енчев?!?) По-британски акцент! Вече учи и чужди езици! Повече животни за обстрелване и повече боклуци за събиране! По-яки стрели, по които да се катериш и повече екшън! Повече лед и още повече студ! Но другото? Другото е същото!

Лара Крофт продължава изследванията на покойния си баща и достига до интересни открития относно формула за безсмъртие. Тя се впуска в приключение в сибирската тундра в търсене на отговорите, които баща й никога не достига. И за да й е още по-забавно Лара се изправя срещу древна и безмилостна организация, която със зъби и нокти, бомби и хеликоптери се опитва да намери източника на безсмъртието, убивайки всеки, който застане на пътя й. В мелето се включват и местните, защо пък не, които бранят земята си от натрапници, дръзнали да я навестят.

Също както предшественика си, Rise of the Tomb Raider представлява приключенски екшън в трето лице. Механиката на играта е запазена и съдържа обхождане, скачане, (аха да паднеш, но се задържаш на косъм), скално катерене, спускане по въже, плуване, прикриване зад обекти (стелт режим) и стреляне. Общо взето всичко, което един съвременен приключенски шуутър в трето лице притежава. Няма как да не направя аналогия с Uncharted, който така високо вдигна летвата през изминалото десетилетие, че Crystal Dynamics трябваше да отвърнат подобаващо с Tomb Raider (2013) и сега с Rise of the Tomb Raider. Но дали успяват да достигнат и засенчат Naughty Dog и техния блокбъстър?

Rise of the Tomb Raider

Графиката – наблюдава се значително подобрение на моделите – още по-реалистични и детайлни. Околната среда е богата на елементи и качествени текстури. Въпреки че действието се развива в снежен Сибир, средата не е толкова еднообразна. Виждат се гробници (може ли Tomb Raider без гробници?!), подземни градове, много вода, пещери. С животните вече според мен са се ‘оляли’ твърде много. Често докато си вървя се блъска в мен елен, а само на няколко метра глутница вълци дебне в засада, докато зайчета ти припкат в краката, гарвани кръжат и мечки дебнат в хралупи. Изключително постижение според мен е чувството за дълбочина и атмосфера, което са успели да придадат. Особено в DLC-то си “Baba Yaga”, което е УАУ – повечето студиа си оставят пръстите в притурките към игрите си, но не и тук. Благодарение на опцията на PS4 за правене на скрийншотс по време на игра,  японският турист в мен се пробуди. Освен, че през по-голямата част от времето клеча, за да събирам leftovers от земята, правя снимки на де що видя пейзаж, готин синематик, или на изключителна обстановка, които в Rise of the Tomb Raider не са хич малко. С две думи – графиката е на едно много, много добро ниво, НО… не толкова добро колкото в Uncharted 4.

Звукът – освен още по-британския акцент който Камила Лудингтън е дала на героинята си, нищо по-специално не откривам със звуковите си рецептори. Може би някои пъшкания и охкания са преизползвани от предшественика, но хааайде, нищо не е станало, няма да издребнявам толкова. Музиката не е нищо особено и по-скоро е минавала през ушите ми, без да е впечатлила с нещо. Общо взето … meeeh! Но от друга страна саундтрака на Uncharted 4 е в плейлиста ми в YouTube. Ха!

Геймплей – играта се изиграва за около 20-30 часа, с всички незадължителни мисии и гробници може да стъпи и на 40ч. , което за игра от такъв вид си е повече от добре. Това, че сам избираш дали да играеш всичко или не, си е само плюс. Пъзелите в гробниците са на едно високо ниво (обиколих ги всичките). Не са детински лесни, но не са и безумно трудни. Мисля, че бяха прекрасно балансирани за да раздвижат все пак мозъчните ми клетки и в същото време да не се почувствам retarded. Стелт технологията работи безупречно и тук Crystal Dynamics дръпват съвсем леко с крофтовите си гърди напред. За цяла игра не съм бил свидетел на глич. Хайлайтването на обекти (survival instinct) се запазва и тук, което е прекрасно, особено за клошари като мен. R3 копчето на джойпад-а никога не е било натискано толкова много, колкото тук. Че даже и припомпвано. Единствено ми отне доста време, докато свикна с това да суъмявам да се лекувам като крафтвам билки, докато бягам от врага. Или да крафтвам стрели по време на битка, защото са ми свършили. Могло е да измислят нещо по-удачно и повече логично.

История – ще кажа само, че Rise of the Tomb Raider е спечелила награда за сценарий от Writer’s Guild Awards за 2015 в конкуренция с The Witcher 3. Тук ще позамълча. ……….

Помълчах си, сега ще кажа. Сюжетът наистина не е лош, но е тривиален и предсказуем, а чак и награда?! Дори историята в “Baba Yaga” повече ми се понрави. Още в предната игра , че и в Uncharted сериите, лошите се изсипват със снаряжение, на което завод Арсенал гр. Казанлък би завидял. Ще видите пак Джона, този път с по-нормална прическа, но също толкова безполезен и ще се запознаете с някои люде, кой добър, кой злодей, сами ще разберете.

Прекрасната графика, напечените ситуации с хищници или злодеи, завъртяните пъзели са едни от нещата, за които си струва да играеш Rise of the Tomb Raider. Ако сте фен на жанра, безспорно ще се насладите. Но някак играта се размива с предшественика си, както и с други приключенски екшъни и няма елемент, който да я открои сред останалите. Не знам дали самата тема за Лара Крофт не е отживелица или Crystal Dynamics не съумяват да ни предложат нещо изключително, но е малко тъжно, че дългоочакваната Rise of the Tomb Raider не успява да остави траен отпечатък у мен.

Дата на издаване: 11.10.2016
Жанр: Action, Adventure
Платформа: PC, PS4, Xbox 360, Xbox One
Разработчик: Crystal Dynamics
Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration
Очарователна графикаЕкшън от висока класаИнтересни пъзели
малко повече, но от същотопредсказуем финал
7.8Много добра
Графика9
Звук / Музика7
Геймплей8
История7
Reader Rating 0 Votes
0.0