Излизайки от киносалона след два часа зяпане на Rogue One, останах със смесени чувства, очакванията ми се оправдаха, но не и надминаха. Все пак държа да споделя, че след “Силата се пробужда” мнението ми за новите Междузвездни войни с участието на Walt Disney Studios рязко се промени и то в негативна посока. Вероятно ще си кажете – че какво очакваш повече. Ами ще ви кажа. Но всичко по реда си.

Rogue One е първият самостоятелен филм от поредицата “Антология” с марка Междузвездни войни. Планирани са още два: филм за Han Solo и друг, чийто сюжет още не е ясен. Историята е базирана във времето между епизоди III (Отмъщението на ситите) и IV (Нова надежда) на основната поредица, както и непосредствено след анимационния сериал „Междузвездни войни: Бунтовниците“. Продуцирана от Lucasfilm и разпространявана от Walt Disney, Rogue One e епична космическа сага на режисьора Гарет Едуардс, чиято премиера се състоя на 16 декември 2016г. Филмът получи предимно положителни отзиви през първата седмица, откроявайки се с чудесните визуални ефекти. Регистриран е приход от 442 мил. долара до 23 декември, при бюджет от 200 мил. долара.

След създаването на Галактическата империя, бойци от силите на бунтовниците, нарекли се Rogue One, се обединяват за смъртоносна мисия – да откраднат плановете за “Звездата на смъртта” (Death Star), преди тя да бъде използвана за увеличаване на властта на императора. Никой от тях не притежава свръх способностите на джедаите, затова всеки се бори както може. Единствено слепият китайски монах Чирут Имве (прилича ми на Руслан Мъйнов), който пердаши щурмоваци с тояжка, е усвоил умения на джедай, но не е такъв.

Ще оставя настрана кратките резюмета и факти, за да дам дължимото на Rogue One: A Star Wars Story.

Филмът ще е по вкуса на голяма аудитория зрители. Безспорно! Притежава всички качества за да се хареса на малки и големи. Точно това е и стратегията на Walt Disney Studios, пускайки всякакъв мърчъндайз с марката Star Wars – играчки, тениски, бельо, чаши, козметика… Идеята е да се “зарибят” младите зрители, а покрай тях и техните родители и приятели. Върлите фенове само ще цъкат с език, но отново ще се дотътрят до киносалоните, защото това е наркотик, това е Star Wars. Със сигурност е печеливша стратегия, харесва ни или не, комерсиализацията движи света. Но дали марката няма да се обезцени, при все, че я виждаме в почти всеки магазин, а Walt Disney бълва по един филм на година?

Rogue One е филм, в който ще срещнете добре познатите ни от “Нова надежда” щурмоваци, X-Wing, Tie/Y fighters, At-Act walkers и дори Дарт Вейдър. Останалите герои обаче са нови. Тъй като това е самостоятелен филм, за тези два часа трябва да опознаем главните действащи лица, да запомним имената им, да вникнем в тяхната история, а ако нещо им се случи, да се и шокираме. На фона на изключителните пейзажи и екшън сцени, трябваше да ми пука ако някой от героите бъде прострелян, но уви, останах си в I don’t give a f*** mood. Това е проблем, който не малко филми притежават. Именно заради това много студиа предпочитат да развиват героите си в серийни филмови поредици.

“нямаме усещането, че действието се развива “преди много години, в една далечна галактика”, а по-скоро на Малдивите, както в случая”

Както в “Силата се пробужда”, така и тук ми липсваха извънземните светове, с тяхната различна флора и фауна, чудати сгради, нестандартни возила и създания в нечовешки облик. Мисля си, че живеем във времена, в които не е трудно да се създаде 3D свят/matte painting, различен от познатия ни и да имаме усещането, че действието наистина се развива “преди много години, в една далечна галактика”, а не на Малдивите както в случая. За пример ще дам “Аватар”, филм от преди 7 години, или дори документалният “Извънземна планета”, в които е обърнато внимание на това.

“с голям интерес наблюдавах няколкото пресъздадени от “Нова надежда” актьори, благодарение на чудото CGI”

Диалозите и тук са плоски, но това се наблюдава в повечето Star Wars филми. Персонажи, които да разсмиват с действията си, са налице и тук. Но пък с голям интерес наблюдавах няколкото пресъздадени от “Нова надежда” актьори, благодарение на чудото CGI (компютърно генерирани изображения). Въпреки, че биха заблудили много от зрителите, нямаше как да не забележа 3D модела, когато се появи за пръв път в сцена (става въпрос за човешки фигури, за роботите и космическите кораби е ясно, че са 3D). Не бих отличил някого с приз за изключителна актьорска игра, поради това, че филмът не предлага кой знае каква дълбочина и драматизъм.

Много се радвах на ефектните въздушни битки. Едва тогава усетих духа на Междузвездните войни, такъв какъвто го помня от дете. През останалото време имах чувството, че гледам някакъв random филм за деца и юноши, където при всеки лаф на робота К-2SO се очаква да изпадам в истеричен смях и на излизане от залата да си кажа със съучениците, че беше хубава комедия. Неслучайно филмът се прожектира и с български дублаж, за да могат младите, които още не са се научили да четат, да се потопят в света на Междузвездни войни . Музиката на Майкъл Джакино леко наподобява тази на Джон Уилямс, но това е все едно Евгени Димитров да имитира Моцарт. Не става!

“В крайна сметка получаваме един миш-маш, а сме си поръчали трюфели”

Общото ми мнение за Rogue One навярно би се различавало от това на повечето критици. Star Wars е име, което се е изграждало в продължение на няколко десетилетия. Но няма как да не отблежа разликите, след намесата на Walt Disney Studios. В случая Rogue One по-скоро не ме впечатли. С претенции да бъде стойностен военен филм, но с елементи на комедия, фантастика, че и за тийнейджъри. В крайна сметка получаваме един миш-маш, а сме си поръчали трюфели. Може би ако бях с 15 години по-млад щях да харесам филма, защото Rogue One (както и “Силата се пробужда”) според мен спада към непретенциозните филми – Дивергенти, Здрач и т.н., с които да се разсееш след гадно контролно.

Премиера: 16.12.2016г.
Жанр: Екшън, Фантастика, Приключенски
Режисьор: Гарет Едуардс
Сценаристи: Крис Уайц, Тони Гилрой
Оценка в IMDB: 8.2/10
Rogue One: A Star Wars Story
компютърно пресъздадени персонажи (CGI)епични биткивизуални ефекти
плоски диалозинеразвити персонажинескопосана интерпретация на оригиналния саундтракисторията не трогва
6.5Става
Reader Rating 1 Vote
5.8