Саботьор е картова игра, в която играчите поемат ролята на джуджета, копаещи злато в мина. Внезапно свистяща кирка счупва миньорският фенер и джуджетата остават на тъмно. Саботьорът нанесе своя удaр! Но кои миньори са саботьори? Дали миньорите ще намерят златото или злодеите ще се смеят последни? След цикъл от три рунда, играчът с най-много злато, печели играта.

В началото на всеки рунд, картите на джуджетата се размесват и всеки тегли по една. Така се разпределят ролите на миньори и саботьори. Всеки пази своята роля в тайна, до приключване на играта.

Стартовата карта ( изобразена с дупка и стърчаща червена стълба от нея ) се поставя на игралното поле и на седем карти разстояние по дължина, се поставят с лицето на долу, трите целеви карти. На една от трите карти има злато, но никой не знае къде.

След това на на всеки се раздават игрови карти. В зависимост от това колко човека играят, варира броят на игрови карти  в ръката на всеки. На свой ред, всеки играч може да извърши едно от три действия:

  • да постави “карта с тунел” на игралното поле ( мината )
  • да играе “екшън карта”
  • да пасува ( при пасуване задължително изхвърляте една от картите си и теглите нова )

Картите изобразяващи тунели, ви помагат да стигнете до златото. Карта с тунел може да се играе единствено до вече положена друга карта с тунел. Всички разклонения на тунелите трябва да съвпадат със съседните разклонения. Картите с тунел немогат да се поставят вертикалено.

Миньорите трябва да построят непрекъснат тунел от стартовата карта до златото, а саботьорите трябва да предотвратят това. Но не се увличайте в ролята си. Не е хубаво да сте прекалено очевидни в своята цел.

Екшън картите могат да бъдат поставени пред всеки един от играчите, дори и пред вас. Чрез тях, можете да си помагате, да помагате на други играчи или да пречите на вашите съперници. Има екшън карта която ще ви позволи да погледнете една от трите карти към които се стремят миньорите, но няма да имате право да покажете картата на останалите играчи. Позволено ви е единствено да кажете дали златото е там или не е ( като винаги може да излъжете и да подведете останалите ).

Ако някой успее да завърши непрекъснатия тунел между началната карта и златото, играта приключва в полза на миньорите и всеки един от тях получава карта награда със злато.

Играта също приключва и ако игровите карти се изчерпят и златото не е намерено. В такъв случай печелят саботьорите и всеки един от тях получава карта награда със злато.

След раздаване на награрадите, играта започва отначало и завършва след третия рунд. Играчът с най-много златни карти печели. Като фазата с награждаването не е задължителна и аз винаги я пропускам. Така играта продължава и винаги има много победители, вместо един.

Саботьор има и няколко експанжъна. Във всеки експанжън са добавени нови точки за спечелване, нови екшън карти и дори нови роли.

Винаги забавна и много лека, Саботьор е подходяща както за малки, така и за големи. Възможността да се играе от 10 човека веднага я превръща в ИГРАТА, когато сте повече от 5 и се чудите какво да разцъкате.

А и както е казал мечо Пух, “Колкото повече, толкова повече”

С повече от пет играча винаги е по-забавно!

Година на издаване: 2004г.
Играчи: 3-10
Възрастова група: 8+
Игрово време: 15 – 30 мин.
Издател: Amigo Spiel
Saboteur
ЗабавнаБързаИнтригуващаМаксимум от 10 играча
Не толкова забавна с млако играчи ( 3-4 )
8Overall Score
Reader Rating 1 Vote
8.0