Днес ще разгледаме една непозната за повечето игра, но съвсем не бива да се подценява. Shantae and the Pirate’s Curse е забавна, цветна, сложна, предизвикателна jump & run игра. Приключението на девойката с лилава коса Шанте започва през 2002 година, когато испанското студио WayForward пуска на пазара успешната Shantae за Game Boy Color. Признавам, изкушавам се да се сдобия с въпросната мини конзола, именно заради Шантето, която игра в днешно време вероятно струва 200$ / 300$. Проклета инфлация! Но така или иначе в момента ще обърна внимание на ‘Проклятието на пирата’.

12 години по-късно, през 2014г., WayForward изтупват прахта от скиците за Шанте и ни запращат в Scuttle Town, островно градче, което една сутрин осъмва под канонадата на Ammo Baron. Оттук пиратското приключение на Шанте започва отново, при това за PC, PS4, Wii U, Xbox One и 3DS. Изиграх играта на 3DS за около 6 часа и предвид Metroidvania стила и графиката изиграването на малък екран е оправдано. Още повече, че полетите със самолет бяха доста по-приятни в компанията на играта.

Девойката в оскъдни арабски одежди Шанте се обединява с доскорошната си противничка Риски Буутс за да спрат злия пират от това да употреби тъмна магия и да се съживи. Шанте не използва юмруци, за да се брани, а налага противните противници с вързаната си коса. Още оттук си проличава и шеговитият дух на играта. Забавни диалози, чудати създания и NPC-та, инвентар и предмети за откриване, ъпгрейд на умения, които може да закупите от местния търговец. Толкова богата игра, в същото време поглъщаща те от самото й начало. Не всичко е jump & run, ще трябва да откривате начин да преодолавяте препятствия, за които ще ви трябват специални обувки. Каменни блокове пък не могат да бъдат преодолени ако нямате специалната сила за бягане и меч, който точно определен бос ще ви даде и т.н. Доста наподобява механиката от Зелда. Нещата се случват постепенно, като силите, уменията и ловкостта ви се подобряват след всеки успешно елиминиран бос.

Световете са разнообразни – имаме мистична гора, пълна със зомбита, пустиня, където бродят горгони медузи, свят на мъртвите, съответно гъмжащ от скелети и немъртви твари, спящ дракон, чиято течаща слюнка образува водопад, а девойки по бански се къпят в нея… да, абсурдни неща се случват и това помоему прави играта много забавна и уникална. Специално внимание отделям и на музиката – ГЕНИАЛНА Е! Автор е американският композитор Джейк Кауфман, чиято музика звучи в множество игри като Shovel Knight, Crypt of the NecroDancer, Adventure Time и др. В зависимост от нивото, динамиката и настроението, музиката е чудесно композирана и подбрана.

Все пак намирам за минус респаун-а на вражеските единици по нивата. Налага се да се връщате по няколко пъти в определени светове и всичко, което сте унищожили е там отново и отново и става досадно всеки път да ги преминавате.

Играта разполага с 2 завършека. Единият е ако съберете всички тъмни магии, и един ако не успеете. Ако желаете повече спойл – пия бира, а за бонбони – нямам предпочитания.

Shantae and the Pirate’s Curse е игра, която ако сте фен на Metroidvania жанра, няма да е честно ако пропуснете. Това, че ще ви се хареса, е повече от вероятно и забавлението е гарантирано. Ако пък държите на по-модерната визия, може да се пробвате с Shantae: Half-Genie Hero (2016). При мен е в списъка с желания (wishlist звучи смешно на български).

Дата на издаване: 23.10.2014
Жанр: Platform, Metroidvania
Платформа: PS4, PC, Wii U, 3DS, XBox One
Разработчик: WayForward
Shantae and the Pirate's Curse
предизвикателен геймплейзабавна история и диалозистрахотен саундтракинтересни пъзели
respawining вражески единици
8.5Страхотна
Reader Rating 0 Votes
0.0