“It’s a world of Slaughter, after all!” Така гласи мотото на играта и не си мислете, че ще се колите и бесите, а просто създателите имат известно чувство за хумор – Slaughter/Laughter, get it? No? Играта е забавна, артът – също, гротескни персонажи, У-А, а за да се върже с клането, просто в играта ще е нужно да изтикаш опонент за да застанеш на негово място. Все едно му убиваш героите, за сметка на твоите.

Илюстрацията на кутията (освен, че е мега яка) прекрасно изобразява какво се случва в играта. Представете си софийски автобус в 8ч. сутринта. Хора се тикат в тясно пространство и ако не се хванеш за нещо/някой, биваш изблъскан, стъпкан, омерзен… борба за оцеляване хора, борба за оцеляване! Същото е и в Small World. В процеса на играта полагаш плочки (тоукъни), върху игралното поле, които олицетворяват някоя раса: избирате си измежду орки, елфи, гиганти, джуджета, скелети, вампири, хобити, амазонки, зомбита, магове и други. Уникалното в играта е, че всяка раса притежава специални умения, а още по-якото е, че към въпросните специални умения се добавят и още едни, на произволен принцип. Поради това, играта всеки път е различна и ако не ти доскучее от механиката, другото няма как да ти омръзне. Small World е римейк на играта с питейното заглавие Vinci от 1999г.  Но не съм я играл, нищо не знам за нея, не ме питайте, няма да ви кажа!

Накратко правилата на играта. Играчите се редуват, като пръв е този, който има най-заострени уши (в тази игра винаги съм първи). В началния кръг играчите си избират раса + прилежащата й специална сила и си взимат нужния брой тоукъни с избраната раса. Броят е указан на плочката с расата и специалната сила. Следва завоюването на територии по борда, кaто някои полета са празни, а други заети от Изгубени племена (Lost Tribes). За последните ще ви е нужен +1 тоукън за да завладеете полето. Т.е. за да завладеете празно поле полагате 2 тоукъна, ако е с племе – 3 тоукъна. След като всички играчи са се изредили, следва събирането на печалбата от завладените територии. Колкото повече територии владеете в края на всеки ход, толкова повече монети ще събирате. И така докато свършат ходовете, те зависят от броя играчи и варират от 8-10. През тези ходове ще се наложи на няколко пъти да си сменяте расите – старата раса упада, идва нова, като расата в упадък остава на игралното поле, но неактивна, което я прави апетитна хапка за опонентите.

Тънкостта в играта се съдържа в избора на точен момент, в който да оставите расата си в упадък и да подберете идеалната нова такава. Има и елемент на шанс, когато се опитате да завладеете територия и силите са изравнени или оставате по-слабият. Тогава играчът хвърля зара с цифри от 0-3 и в зависимост от това колко му трябват, съответно печели или губи битката. В края на играта (когато ходовете свършат) победител е този, който е събрал най-много монети.

Заедно с базовите Small World, Small World Underground и луксозното издание на Small World, са издадени до момента цели 11 разширения на играта. Признавам, трябва да си абсолютен фен, за да ги имаш всичките.

 • Small World – базова игра
 • Small World Underground – самостоятелна, отделна игра
 • Small World Designer Edition – луксозна базова игра
 • Small World 6 Player Board – разширение, два борда за 6-ма души
 • Small World Realms – разширение, генератор на бордове
 • Leaders of Small World – разширение, допълнителни тоукъни
 • Small World Necromancer Island – разширение, допълнителни тоукъни
 • Small World Tales and Legends – разширение, допълнителни ивент карти
 • Grand Dames of Small World – мини разширение, допълнителни тоукъни
 • Small World Cursed! – мини разширение, допълнителни тоукъни
 • Small World Be Not Afraid… – мини разширение, допълнителни тоукъни
 • Small World Royal Bonus – мини разширение, допълнителни тоукъни
 • Small World A Spider’s Web – мини разширение, допълнителни тоукъни
 • Small World River World – разширение, 4 борда, допълнителни ивент маркери

Като цяло срещам противоречиви мнения за Small World, а на мен ми допада най-вече заради арта. Самата идея за прецакване един друг не ми е много по вкуса, но “It’s a world of Slaughter, after all!” Правилата на играта са един сноп листи и разучаването им не отнема малко време. Съществува и мобилно приложение Small World, ако искате да научите играта в движение. Все пак ще дам много добра оценка, заради играчите, които са фенове на състезателния елемент.

Година на издаване: 2009г.
Играчи: 2-5
Възрастова група: 8+
Игрово време: 40 – 80 мин.
Издател: Days of Wonder
Small World
арт - убиецмножество расиелемент на късмет
единствения начин на възход, е да прецакаш другиямаксимум петима играчи
7.5Много добра
Reader Rating 1 Vote
7.2