Преди да започна да пиша каквото и да било относно най-новия филм за човека-паяк, ще споделя, че за мен младият Том Холанд, третият след Тоби Магуайър и Андрю Гарфийлд, е най-правдоподобният Питър Паркър от всички игрални прожекции до момента. Разбира се, въпреки безспорно талантливия актьор, както и доказалите се в киното Майкъл Кийтън и Робърт Дауни Младши, не очаквайте това да е филмът, който ще ‘взриви’ вашето съзнание. Целта на Spider-Man: Homecoming е да ни разсмее, впечатли с визуални ефекти – филм, с който да разпуснете след тежка работна или учебна седмица. За мен тези 2ч. и 15мин. минаха неусетно.

Spider-Man: Homecoming връща лентата назад спрямо предшествениците си, или за да съм по-точен предлага ни едно алтернативно начало на до болка познатия ни Spider-Man, такъв какъвто го познаваме от комиксите на Marvel или Spider-Man с Тоби Магуайър. Няма да видите как Питър Паркър го ухапва паяк и придобива свръхспособности, всички знаем това, а по-скоро ще се запознаете с един невръстен хлапак с ментор не кой да е, а самият Тони Старк (Робърт Дауни Младши). На Питър му е дадена възможност да се докаже пред Тони, за да се присъедини към ‘отмъстителите’ (the Avengers), но дали всичко проработва по план?

Както във всички комиски/филми на Marvel, присъстват добрите, тези, които защитават правдата, но присъстват и лошите. Злодеят тук е самият Майкъл Кийтън в ролята на бащата, правещ всичко за семейството си, включително и това да продава незаконно оръжия с извънземна технология. Тези му действия разбира се са продиктувани от това, че правителството и ‘отмъстителите’ го оставят без работа.

Сценаристите Джон Уотс и Джонатан Голдстийн отново дават криле (буквално) на анти-героя на Кийтън. Birdman този път е лешояд (‘Vulture’ от комикс поредицата), като собственоръчно е създал високотехнологичен костюм, за да лети, благодарение на откраднатата (неволно оставена) извънземна технология. Според мен Кийтън е толкова добър актьор, че както добре му пасват положителните роли, така му лепна и ролята на злодея в случая. Възможно е да показвам пристрастията си в момента, но кой не харесва Майкъл Кийтън?

Специалните ефекти са на познатото високо ниво, характерно за Марвел. Но най-доброто и впечатляващо в Spider-Man: Homecoming са сценарият, наситен с добро количество хумор и актьорската игра. Ще бъдете малко или много шокирани от появата на смесени бракове, или от по-екзотичния вкус на Питър към жените. Леля Мей пък е подмладена с едно 20г. – в ролята е Мариса Томей, Гуинет Полтроу също има заделени едни 3 мин. в лентата. Всичко това намирам за правилни решения и Spider-Man изплува от ямата, където трайно се беше настанил след двете части на The Amazing Spider-Man. Младият Том Холанд стъпи на едни здрави основи, на които в унисон със сценаристите и режисьорите да изгради подобаваща кариера. Ако след всичко изписано дотук съм успял да ви накарам да се дотътрите до киносалона, не забравяйте краткото видео след финалните надписи 😉

Премиера: 07.07.2017г.
Жанр: Екшън, Комедия
Режисьор: Джон Уотс
Сценаристи: Джон Уотс, Джонатан Голдстийн
Оценка в IMDB: 8.0/10
Spider-Man: Homecoming
Впечатляващи специални ефектиДобър сценарийСилна актьорска игра
7.8Много добър
Reader Rating 0 Votes
0.0