Рецептата за това как да гледате Междузвездни войни е открита! Нагласата е важна! Отивайки към киносалона трябва да сте настроени, че ще гледате скучен, лигав и с воднист сценарий филм… и, да. Това помага! Тази година позакъснях с гледането на прожекцията и чух отвсякъде негативни коментари по адрес на “Последните Джедаи”. Казах си: че може ли по-надолу от “Силата се пробужда” и “Роуг едно“?  Истината е, че “Последният Джедай” не е по-лош от предишните два, но навярно очакванията отново са били завишени. Не го правете, ще си прецакате изживяването.

И тъй като марката Star Wars няма нужда от реклама, още повече, че толкова много се изписа и изприказва за декемврийската прожекция, статията ми е чисто и просто проформа. Също така ще бъда максимално обран и обобщаващ.

Плюсове

За пръв път, откакто Дисни взеха да снимат звездната сага, видях разнообразието на извъзнемните светове. Скалистият остров, където бе отседнал Люк, заедно с малки птици, напомнящи на Телетъбис. Странни забулени хуманоиди с глава на костенурка, които обслужваха острова на Люк. Подобия на коне и кристални лисици, планета покрита със солни песъчинки. Част от антуража на Командир Поу също бяха извънземни с нечовешки облик. Казиното, пълно с всякаква космическа сган, което ми напомняше бара от Епизод IV. Като цяло това, което липсваше в предишните два филма, тук е вече налице.

Ефектите – това звено няма как да е слабо. Милионите, които се пръскат за визуални ефекти, не знам дали сa оправдани, но ефектите ги има в изобилие и са добри. (б.а. $200 милиона бюджет). (Аз щях да им ги направя за $1 милион, ама нейсе). Истински се насладих на битката на солената планета Крейт! Съчетанието на бялата покривка с червената “плът” на планетата и избухващите в червено експлозии бяха нещо невиждано и иновативно. “Бягащият” през тесни скалисти процепи от вражески изтебители Милениъм фалкън пък бе препратка към Епизод V. Редом с новостите и благодарение на препратките към старите части на звездната сага, малко или много претенциите на по-възрастния зрител са задоволени.

Огромен комплимент към създателите затова, че са използвали куклата на Йода от Епизод V и VI, а не 3D версията й.

Естествено се появява като привидение, тъй като Йода умира в Епизод VI.

Минуси

За разлкика от “Силата се пробужда”, където сценарист и режисьор бе Джей Джей Ейбрамс, в “Последните Джедаи” младият Райън Джонсън като че ли се е справил една идея по-добре. Но отново историята е направена да се хареса на по-младия зрител и ясно ни се казва – дотук със старите Междузвездни войни, правим преход към ново начало, разкарваме старите актьори, правим връзка с нови, които от тук нататък да гледате. Свиквайте! Кайло Рен носи в себе си една комична злоба. Антигерой, който така и не можа да ме убеди, че е злодей, че притежава свръхсили и прочие. Особено в “Последните Джедаи” комичните ситуации около него бяха толкова много, че буди у мен съжаление дори.

Рей отново е така упорита и глуповата, Фин си намери нова приятелка (защо да не намесим и още една раса), принцеса Лея само се усмихва и успокоява тоз и онзи, командир Поу пък колкото и да е на косъм от смъртта, винаги оцелява, а в един случай бе направен на глупак. Люк Скайуокър пък от напъни и медитация се изпари.

В “Последните Джедаи” участват една тумба познати на всички ни актьори. Освен Кaри Фишър и Марк Хамил ще видите Бенисио Дел Торо в ролята на заекващ мошеник, Гуендолин Кристи, позната ни като Бриен от Игра на Тронове, Анди Съркис, който даде гласа си на Смийгъл във Властелина и др. В следващите епизоди вероятно ще бъдем свидетели на CGI образа на Кари Фишър, заради нейната кончина, но само предполагам.

В “Последните Джедаи”, както предполага заглавието, ще видим края на една ера – Джедайската. Обещанието за създаване на нов, по-добър ред, изречено от героите, всъщност е изречено от сценаристите, сякаш за да ни предупредят за идването на новите Междузвездни войни – по-забавни, по-детски или детско-юношески, по-лесно смилаеми. Какво да правиш, комерсиализацията върти света. Но им се и получава! Всеки закоравял фен на сагата плюе по новите заглавия, но продължава да ги гледа.

Премиера: 15.12.2017г.
Жанр: Екшън, Фантастика, Приключенски
Режисьор: Райън Джонсън
Сценаристи: Райън Джонсън
Оценка в IMDB: 7.5/10
Star Wars: The Last Jedi
Визуалните ефектиРазнообразен извънземен святУпотребата на куклата на Йода
Персонажите и тяхната комичностСюжетът на моменти издиша
7Добър
Reader Rating 2 Votes
6.4