Stranger Things е ТВ продукция на Netflix, като първи сезон се гледа на един дъх. С 8-те си епизода от по 50 мин. всеки, братята Мат и Рос Дъфър ни предлагат едно мистериозно приключение с приятна носталгия по 80-те години на миналия век. Всичко е на високо ниво – от актьорска игра до костюми и декори, а мен сериалът запали по Retrowave/Synthwave музиката. Stranger Things носи духа на старите филми и сериали от 80-те, но поднесени ни с модерен привкус и дълбок сюжет, а братя Дъфър не веднъж са заявявали, че са били вдъхновени от блокбъстър филми като Alien (Пришълецът), E.T. (Извънземното) и игри като Silent Hill, the Last of Us, Dark Souls 3 и други.

Действието се развива през 80-те години на миналия век или по-точно на 6 ноември 1983 г. Случайност или не, тази дата е тясно свързана с моето съществуване 🙂 “Странни неща” се случват в малкото градче в щата Индиана. По загадъчен начин изчезва 12-годишният Уил Байер, а майка му Джойс (Уинона Райдър) всячески се опитва да го открие. Обръща се и към местния шериф, но поради липсата на каквито и да е криминални деяния в градчето, всеки решава, че Уил е избягал. Приятелите на Уил също решават да го търсят и се натъкват на “странни неща”. Налице е и тийн любовна история, която може би на мен поне напомня на тийн филми от 90-те години. Има и  смахнат професор, който прави експерименти с “опитни зайчета”, за да стигнем до мистериозните случки, случили се по мистериозен начин с мистериозни създания. Абе “Странни неща”!

Неслучайно сериалът бива номиниран за Златен глобус в категория Best Television Series – Drama, а Уинона Райдър е с номинация за Best Performance by an Actress in a Television Series – Drama. След известно затишие холивудската звезда на Уинона заблестява на небосклона. След като прави ударно завръщане в шоуто на HBO “Show Me a Hero”, сега и с появата си в “Stranger Things” Уинона отново попада в полезрението на филмовата общност.

Идващото лято, по-точно през юли, очаквайте втори сезон на продукцията на Netflix. Очакват ни нови 9, изпълнени с драматизъм и спиращи дъха, епизода. Защото Stranger Things е за хора, които ценят силната актьорска игра, добрата история и фините детайли. Горещо препоръчвам на тези, които са имали вземане-даване с 80-те или 90-те години.

Премиера: 15.06.2016г.
Жанр: Драма, Трилър, Ужаси, Свръхестествено
Създатели: Мат и Рос Дъфър
Телевизия: Netflix
Оценка в IMDB: 9.0/10
Stranger Things (Странни неща): Season 1
9Страхотен
Reader Rating 2 Votes
10.0