След като Netflix избухнаха миналата година с първи сезон на фентъзи хоръра Stranger Things, гийкове и критици затропаха нервно с крак в очакване на втората вълна от девет драматични и спиращи дъха епизода. На 27 октомври 2017г. втори сезон е вече факт и както подобава на платформата, всички епизоди стават достъпни. За нас остава да си заделим един уикенд, да затъмним помещението, да набавим пуканки, чипс, който каквото има и тотално да се изолираме от останалия свят, за да преживеем всеки един кадър на Stranger Things.

Действието се развива през 80-те години на миналия век и продължава историята от миналия сезон, който завърши с повече от отворен край. Всички актьори са налице (естествено само оцелелите персонажи), като в допълнение идват и небезизвестните Пол Рейзър и Шон Астин, последният известен като Сам от “Властелина на пръстените”, както и други. Stranger Things Season 2 е отново хипер, мега осемдесетарски изпълнен – прически, облекло, автомобили, видеоигри, музиката… критиците, колкото и да човъркат, откъм сценография не би следвало да имат коментари. Да, в повечето кадри можете да откриете препратки към филми на Спилбърг, както и хорър игри, но всичко това хомогенизира прекрасно, според мен.

За моя радост и в този сезон действието се развива сравнително бързо. Няма я досадата, характерна за повечето сериали, където присъстват епизоди, в които нищо съществено не се случва, а са само пълнеж. Може би единствено седми епизод бе малко слаб, но предполагам, че той ще е връзката с трети сезон, така че присъствието му едва ли е случайно.

Доста по-страшен ми се видя сезонът, да се чуди човек тия деца откъде имат този кураж да се впускат в битки със свръхестествени чудовища. Отряд на американската армия биха напълнили гащите, но не и дечурлигата – вражеските единици са бързи и брутални в стил Resident Evil.

Stranger Things Season 2 е може би един от най-добрите сериали излезли напоследък, но с известна рестрикция откъм възрастова група. Въпреки че участват деца, които правят сериала забавен със своя хумор и патос, не бих го препоръчал на подрастващата публика, заради стряскащите моменти, бруталните убийства и неподходящия език, който излиза именно от малките актьори. От Netflix маркират сериала с TV-14, което означава, че не се препоръчва на лица под 14г. и съм склонен да се съглася с тях. Но като цяло актьорската игра отново е на ниво, визуалните ефекти са УАУ, а комбинацията от ужас и хумор правят шоуто удоволствие за гледане.

В крайна сметка Stranger Things Season 2 е повече, но от същото. Ала все пак достойно продължение, което е добра новина за тези от вас (като мен), които се надяваха братята Дъфър да успеят да постигнат успеха на първи сезон с въздействащо и убедително продължение на историята.

Премиера: 27.10.2017г.
Жанр: Драма, Трилър, Ужаси, Свръхестествено
Създатели: Мат и Рос Дъфър
Телевизия: Netflix
Оценка в IMDB: 8.9/10
Stranger Things (Странни неща): Season 2
уникална 80-тарска атмосфера бързо развитие на действиетосилен актьорски съставкадри, които те оставят със затаен дъхвизуални ефекти на високо ниво
неподходящ език от някои децаповече, но от същото
8.7Страхотен
Reader Rating 2 Votes
8.7