Обичате ли игри на асоциации? Ако да, това е играта за вас! Табу има за цел да ви развърже езика, да задвижи механичните колела в главата ви и не на последно място – да се посмеете на куриозните обяснения на някои от думите.

Табу е групова игра на думи. Тесте с 504 карти се слага пред всички и един тегли карта, обяснява думата изписана най-отгоре, НО задължително трябва да избягва 5-те изписани думи, под ключовата. Ако каже без да иска (или нарочно) някоя от 5-те забранени думи – изгаря и дава реда си на следващия. По принцип играта е отборна и се играе от четен брой играчи, за да се разделят на два или повече отбора. Когато някой обяснява думата, противников играч следи дали той не казва някоя от забранените думи и ако го стори, натиска една сирена. Също така към играта има и пясъчен часовник, който определя времето за обясняване на думи на разказвача и когато изтече, някой надува сирената. Но, според мен, това е въпрос на избор, може сами да определите тези правила, с или без време, брой карти на разказвач и т.н.

Единствен недостатък е, че въпреки множеството карти, ако играете често играта, след време доскучава и научавате думите. Дори разказвача да не обясни добре думата, някой може да се сети коя е тя по спомен. Но пък ако проявите креативност, може да направите нови карти, още по-забавни и интересни. Точно с такива ръчно правени карти забавлявам приятели и роднини. Аз самият участвам като жури, тъй като все пак съм запознат с думите, а и раздавам награди под формата на бонбони на всеки, който познае думата.

За пръв път играх Табу на български език, но според мен е било нелицензирано издание, тъй като по никакъв начин не мога да го открия в интернет. Но пък ако си вземете оригиналното, може да тествате и познанията си по английски език. Ако ли пък не, винаги може да си направите своя игра Табу. Пробвайте, забавно е!

Година на издаване: 1989г.
Играчи: 4-10
Възрастова група: 13+
Игрово време: 20 мин.
Издател: Hasbro
Taboo (Табу)
забавнаколективналесна
при честа игра се научават думите
7Много добра
Reader Rating 0 Votes
0.0