Табу е мрачна, бавна и без капка хумор британска серийна поредица на телевизия FX и копродукция на BBC. Сериалът има за цел да ни разкаже за отмъщението на Джеймс Казая Дилейни (Том Харди) и завръщането му в родния Лондон след дванадесетгодишно пребиваване в Африка. Защо и какво е правил там, така и не става ясно в първи сезон. Една от причините за неговото завръщане е мистериозната смърт на баща му, но не всички в родното място са приятелски настроени.

Създатели на Табу са Стивън Найт, Том Харди и баща му Едуард ‘Чипс’ Харди, като историята е базирана на разказа на Том и Едуард. Действието се развива в Лондон (1814г.), a Дилейни (Харди) всява ужас и респект в обществото, заедно с неизменната си черна шапка, tribal татуси, а понякога подвизаващ се и на бял кон. Първи сезон включва 8 епизода от по 1ч. като се очаква втори, но догодина. Част от актьорския състав включва Game of Thrones имена като Джонатан Прайс (Хай Спароу), Уна Чаплин (Талиса Старк), както и Марк Гатис (Майкрофт) от Шерлок и Доктор Кой поредицити и др.

Епизодите в Табу са дълбоки, не малко неща се случват, но въпреки това за тези 8ч. остават множество неизвестни, а историята се върти в кръг. Присъстват и не малко сцени на насилие. Нормално е ако зрителят в един момент се запита “Какво по дяволите гледам?” или “Нищо не разбирам от този сериал!” и съвсем няма да е далеч от истината. Дилейни получава халюцинации от мистериозното си пребиваване в Африка, незнайно защо и поради каква причина ходи гол и бос, стои в този си вид на прозореца в таванско помещение, маже лицето си кал и т.н., но отново – причината за това е неизвестна и търпението на зрителя може и да бъде изгубено. Едва в последните два епизода се излиза от този порочен кръг и сюжетната линия хваща някаква посока.

Въпреки че сериалът няма за цел да ни разсмива, сценаристите вероятно неволно създават комични моменти чрез ръмженето и грухтенето на Дилейни. Десетки, да не кажа стотици, са моментите, в които Джеймс не отвръща с думи, а чрез грухтене, което може да означава следните неща:

  • да!
  • добре!
  • не!
  • в никакъв случай!
  • не знам, ще видим!
  • ще ти го върна тъпкано!
  • ей ся станахме на кълбета!
  • боли ме гърлото, затова не ща да думам!

След приключването на първи сезон на Табу останах леко разочарован. Първоначалните ми очаквания след трейлъра бяха, че ще бъдем свидетели на assassin история и мистерии от рода на тази за Джак Изкормвача, а древен Лондон ще бъде доста по-богат и пищен. В крайна сметка получихме една разточителна история, след която не бих казал, че толкова искам да разбера какво ще се случи с Джеймс Дилейни. Вероятно каквото и в първи – едни ще го искат мъртъв, а той ще мъсти!

Премиера: 10.01.2017г.
Жанр: Драма, Трилър
Създатели: Едуард ‘Чипс’ Харди, Том Харди, Стивън Найт
Телевизия: FX, копродукция на BBC
Оценка в IMDB: 8.7/10

Taboo: Season 1
Лондон от преди 2 векаНеочаквани и шокиращи случкиДълбока история
Протакване на действието, характерно за серийните филмиГероят на Харви е неубедителенМножество неизвестни от първостепенно значение
6Добър
Reader Rating 3 Votes
4.4