The Escapist е успешен инди проект, който съвсем скромно и без много шум бе спонсориран чрез Kickstarter кампания със скромните £7,131 с дата 29.11.2013. Играта на Mouldy Toof Studios обаче събра вниманието на динозаврите от Team 17 и днес може да намерите The Escapist благодарение на тяхното разпространение.

Предполагам всички сте играли Worms или Lemmings? Е, The Escapist няма нищо общо с тях! Но пък има много общо с филми като Shawshank Redemption (Изкуплението Шоушенк) и Prison Break (Бягство от затвора), поради което вече знаете какво трябва да правите в играта. Да, точно така! – Ще бродите в гора и ще се биете с Леонардо и неговата мечка… Не, бе – Ще се катерите по сгради и ще скачате в купа сено… Не, бе … ЩЕ БЯГАТЕ ОТ ЗАТВОРА! Hell Yeah! Сигурен съм, че ще си кръстите затворника Уентуърт Милър или Доминик Пърсел, или “Продължавай в същия дух и ще ти чета статиите на куково лято” – за справка куковото лято е част от топъл сезон, който се дефинира с НИКОГА!

The Escapist ни предлага ретро графика и звуци, подобни на игрите от 8-битовите конзоли Nintendo (NES), но пък музиката са решили да не е 8-bit like (разбираемо).  Играта започва с tutorial (урок), който ни запознава с основни контроли и ви показва как да избягате от затвор, и вие виждате един от множеството начини за бягство. След като урокът приключи, всичко е само във ваши ръце и играта не ви помага с нищо. Сами ще трябва да разберете кои предмети се комбинират с други (крафтинг), какво се случва ако пречукаш пазач или съкилийник, как да започнеш работа в пералното, как се копае стена и какво ли още не. На принципа проба-грешка. Играта предлага пълна свобода на действията, а бягството ще трябва сами да планувате и осъществите. (Пълна свобода в затвор – R U nuts?)

Със сигурност играта ще допадне на мнозина, заради hardcore puzzle solving системата, а защо не и заради ретро графиката. Но за разлика от хитови заглавия като Call of Duty, Witcher 3 и др. тук няма да имате мисии, които да следвате и като срещнете гад просто да я убиете и да продължите напред. Нужно е да вкарате логическото си мислене и след 214309813840 опита за бягство да разберете как точно се излиза, а след още 23498231 да успеете в това начинание. Признавам си, аз не съм от хората които да стоят над един пъзел със седмици или месеци и това да ме амбицира още повече. По-скоро след 10-ия опит се отказвам, а гледане на walktrough в YouTube си е чисто и просто чийтване. Смисълът на играта се състои в откриването на начин за бягство.

Тъй като взех(купих) играта за PS4, срещах доста трудности (особено в началото) с контролите. Често удрях съзатворник по време на раздаване на храната, поради това, че с един бутон взимаш табла и удряш опонент (страхотно). Той съответно ви запомня и където ви мерне, ви налита на бой. Пазачите, разбира се, се намесват и го напердашват. Признавам идеята за това да ти имат зъб ми е доста симпатична и предизвиква усмивката ми. Но ако сте решили да си взимате играта, бих препоръчал PC версията, заради по-удачните контроли.

Ако желаете да се разтоварите от напрегнатото ежедневие, The Escapist не е играта. Въпреки, че изглежда като игра за подрастващи, това заглавие може да опъне нервите ви до краен предел и извади на показ най-лошите ви качества (псуване, ругане, плюене, мятане на джойстици, ритане на столове и в последствие чупене на пръсти на крака…). От друга страна, ако сте hardcore геймър и стратегическото мислене е налице, то The Escapist има какво да ви предложи.

Дата на издаване: 09.07.2014
Жанр: Action, Strategy
Платформа: PC, PS4, Xbox One
Разработчик: Mouldy Toof Studios
The Escapist
ретро графикасвобода на действиетокрафтинг системамножество начини за бягство
твърде трудналипсва сюжетби допаднала на определен контингент hardcore играчи
6.5Добра
Reader Rating 0 Votes
0.0