Когато разбрах, че една от любимите ми фантастични книжни поредици излиза и на малкия екран, бях изключително въодушевен. Нямах търпение да видя избора на актьорски състав и да сравня с образите, които бях си създал от четивото.

Малко за книгите. Експанзията е поредица на Джеймс С.А. Кори, което всъщност е псевдоним на двама американски автори – Даниел Ейбрахам и Тай Франк. До момента има издадени 6 книги на английски и 4 на български език, като Даниел и Тай продължават да пишат с пълна сила. Очаквайте Бард да публикуват петата книга (Nemesis Games), надявам се скоро.

Но все пак ще пиша за ТВ поредицата The Expanse, която следва събитията от книгите на Джеймс С.А. Кори. SyFy имаха удоволствието да ни представят първи епизод от този космически епос на 23 ноември 2015г. Netflix също пуснаха сериала, който събра не малко привърженици, но с по-късна дата. Първи сезон разкрива събитията от първата книга “Левиатан се пробужда”, но само тези от половината част от нея. Създателите на сериала Марк Фергъс и Хоук Отсби добре са си направили сметката, за да имат да радват зрителите възможно най-дълго време, а и приходите съответно да са налице.

Първото впечатление, когато видях интрото беше “Иха, мирише ми на много наляти пари”. И наистина, изглежда като високобюджетен филм, за разлика от Dark Matter например. Космическите кораби са впечатляващи с тяхната детайлност, екстериор и интериор. Дрехите на различните нации, холограмни реклами, мобилните устройства, които представляват прозрачни плочки, на които се генерират изображения и прическите дори, създават тази атмосфера на друг свят, различен от нашия, някога в бъдещето (200 години напред).

Сюжетът ни запознава с 3 нации (Земя, Марс и Пояса), както и с колоритни персонажи, сред които детектив Джоузеф Милър (небезизвестният Томас Джейн), капитан Джеймс Холдън (безизвестният Стивън Стрейт) и неговия екипаж, сенатор Крисчен Авасарала, изгубената щерка на богат магнат Джулиет Мао, полковник Фредерик Джонсън (Чад Колман, познат ни от The Walking Dead), неканеният космически гост Кензо (Илайъс Туфексис, който даде гласа на Адам Дженсън в Deus Ex) и други. Космическите кораби, които трябва да запомните са Кентърбъри и Росинант, а и да ги забравите, не е проблем. Историята се върти около капитан Джим Холдън и детектив Джо Милър, и тяхната мисия – да намерят изгубената Джули Мао. В сериала са засегнати и политически игри чрез сенатор Авасарала и полквоник Фред Джонсън. Признавам, че на последните диалозите, а понякога и монолозите, са малко отегчителни, но все пак не са твърде дълги и аха да заспиш, се пявявава Милър с неговия увиснал перчем или Холдън с винаги тъжното си лице и измислят нещо интересно. За разлика от Battlestar Galactica, където преобладаваха политическите сблъсъци, тук нещата са балансирани и има за всекиго по нещо.

Сериалът наистина ми допадна. Може би това, че са разляли половин книга, т.е. 280стр., в 10 сериен сезон си личеше и някак от заспалото темпо в средата на сезона, дойдоха 9 и 10 епизод, които да събудят зрителя от летаргията и повдигнат настроението. Образът на Джим Холдън според мен се разминава с този в книгата, където е доста по-зрял. В сериала е твърде млад и непатил и ако му бях част от екипажа, хич нямаше да ме е еня за него – не респектира особено. За разлика от образа на детектив Милър, изигран от Томас Джейн, който идеално пасва, според мен.

За да обобщя, The Expanse е един чудесен сериал, създаден по една не по-малко чудесна книжна поредица. И, тъй като не е като да ни заливат с научно-фантастични сериали в наши дни, съвсем откровено бих окачествил този като най-добрия в категорията си. Скоро, на 1 февруари 2017, втори сезон иде! Така че: brace yourselves, the Expanse is coming!

Премиера: 23.11.2015г.
Жанр: Драма, Фантастика, Трилър
Създатели: Марк Фергъс и Хоук Остби
Телевизия: SyFy
Базиран на: „The Expanse“ книжна поредица на Джеймс С.А. Кори
Оценка в IMDB: 8.2/10

The Expanse (Експанзията): Season 1
8.5Страхотен
Reader Rating 0 Votes
0.0