Преди деветнадесет години огнище на паразитни гъбички убива по-голямата част от населението на света. В една от малкото останали карантинни зони тринадесет-годишната Ели започва новия си живот във военно училище-интернат, където се сприятелява с ученичката Райли. Заедно успяват да избягат отвъд стените на строгия военен ред и не след дълго се сблъскват с бунтовническата група Fireflies – и с чудовищните жертви на инфекцията!

След успеха на сървайвъл хоръра The Last of Us, Dark Horse Books подхвърлят идеята за създаване на комикс на сценариста на хитовата игра Нийл Дръкман. От там се ражда идеята за разкриване на миналото на Ели и как тя се озовава в сюжета на играта. Както сами виждате, идеята вече е факт и в този комикс авторите обръщат внимание на връзката й с Райли. В играта ще чуете, че я споменават само веднъж и не става ясно всъщност коя е тя. За да се появи експанжъна Left Behind, в който се разказва за приключенията и взаимоотношенията на Ели с Райли след случките в комикса и преди историята на основната игра. Или ако трябва да подредя историите в хронологичен ред:

  1. The Last of Us: American Dreams (комикс)
  2. The Last of Us: Left Behind (експанжън)
  3. The Last of Us (основна игра)

Добавям и четвърта точка – новина, която дойде съвсем скоро и която ме кара да тръпна в очакване на появата на:

4. The Last of Us: Part II

Комиксът дойде при мен в следния вид: меки корици и 104стр., цветно илюстрирани. Бях доста развълнуван, че отново ще усетя тръпката, която изпитах при всяко преиграване на The Last of Us – тази атмосфера на западнала цивилиация, човешки взаимоотношения във времена на оцеляване и гадове, които някога са били хора, а музиката на Густаво Сантаолала…. музиката…. Е, разбира се музиката няма как да е в комикс, (освен ако не си я пуснеш докато четеш) та значи остава другото.

Артът – корицата е супер, вътрешните корици на отделните части също, но комиксовите панели с персонажите по мое мнение не пасват на постапокалиптичната хорър тема. Стилът на художничката Фейт Ерин Хикс повече приляга на комикси от друга възрастова група, при все, че и в самата игра образите са супер реалистични, но не и тук. Твърде toonish. Цветовата палитра поне е добре подбрана (можеха да сложат всички цветове на дъгата и положението да стане cъвсем розово). А не става да го дадете и на децата си – Ели си е все така вулгарна, зомбитата все така хапят и главите им все така цъфтят и завързват. Целият комикс прочетох за 15мин., много от страниците бяха само в картинки, а историята като цяло не предложи нищо ново. Особено ако сте изиграли експанжъна Left Behind, прочитът на комикса става като че ли безсмислен. А и поради краткото му съдържание, няма как да се развият персонажите. Ако не сте играли The Last of Us и прочетете комикса ще си кажете WTF?! Ако пък сте запален фен и посегнете към четивото, разочарованието е твърде вероятно.

Да обобщя, това е един комикс по игра с множество отличия и имена които изпъкват на не лошата корица, като името на Нийл Дръкман, но според мен си остава маркетинг продукт без особена стойност и няма да сбъркате ако пропуснете това четиво.

The Last of Us: American Dreams
4може и по-добре
Арт4
История4
Reader Rating 0 Votes
0.0