Мнозина биха се запитали това игра по комикса ли е, персонажите от сериала ли са, какво е общото? И да, и не! The Walking Dead е игра, базирана на хитовата комикс-поредица като историята разказва за група оцеляващи в свят на гибел и разруха. Единствените персонажи, които идват от комиксите и сериала са Глен и Хършъл, които се появяват за кратко в началото на играта.

Светът изведнъж рухва без обяснение или причина. Мъртъвци бродят по земята, за да изпратят живите в ада. Мъж на име Лий Еверет, осъден престъпник, се бори да оцелее в един свят, опустошен от ходещи мъртъвци. След като му бива даден втори шанс в живота, той се натъква на едно малко момиченце на име Клемънтайн. Ще може ли да се справи с неудачите и да вземе най-доброто от новия си живот?

Както предполагам се досещате, главно действащо лице в първи сезон на играта е Лий (т.е. вие). Поради една причина (не я споменавам умишлено) той се озовава на свобода и за пръв път се изправя срещу препятствията от мъртъв характер. Както при повечето, да не кажа всички игри на Telltale Games, историята е линейна, но много решения ще зависят от вас, поради което историята претърпява промени. Животът на един или друг ще зависят от вас, ще изграждате или разваляте връзки, а околните ще запомнят решенията ви за да ви го върнат тъпкано след време,… или пък не.

Клемънтайн, малкото девойче, е също ключова фигура в играта. Подобно на Карл Граймс от комиксите/сериала и Ели Уилямс от The Last of Us, тя е принудена да изостави детството си за да се бори за оцеляване. Във втори сезон ще бъде главното действащо лице, чрез което играете, но с една, две педи по-висока. Израствайки в подобна среда, Клемънтайн ще усвоява различни техники за оцеляване, включително и да убива.

“Очакват ви шокиращи случки, достойни да пророните и сълза”

Telltale Games продължават да се ‘целят’ в хитови заглавия, които да превръщат в игри от типа интерактивен сериен филм. Изключителното при техните игри обаче е въздействието на играча (вие) върху историята. Дори след като сте изиграли The Walking Dead сезон 1, последствията от решенията ви може (желателно е) да се прехвърлят и в сезон 2, тъй като има възможност да си купите сезоните поотделно. Препоръчвам да си ги изиграете последователно, за да изпитате максимално удоволствие от играта.

Подобно на повечето игри на Telltale Games персонажите и обстановката са като нарисувани с идеята да прилича на комикс. Графиката е на задоволително ниво, като във втори сезон се усеща подобрение. Историята е интригуваща и съвсем непредсказуема. Дори когато помислиш, че вече си разбрал нещо, всъщност си се заблудил. Имате предостатъчно време да опознаете героите и техните характери, да си изберете любимци и такива, които да недолюбвате. При себе си забелязах, че в първи сезон не харесвах един персонаж, но във втори сезон се застъпвах за него при всяка словесна атака. Ако сте запознати с The Walking Dead марката, предполагам знаете, че ви очакват шокиращи случки, на които си казвате “О, ама наистина ли?!”. Такива присъстват и в играта, достойни да пророните и сълза. Както в играта “The Wolf Among Us”, така и тук музиката не прави кой знае какво впечатление, но явно ще трябва да свикваме с това при игрите на Telltale Games.

The Walking Dead е приключенска игра-комикс, който пишеш чрез действията си. Заплетени ситуации, сложни решения, шокиращи случки са част от чара на играта. Ако не сте запознати с марката The Walking Dead, може би е редно да поправите това. Горещо препоръчвам!

Дата на издаване: 11.12.2012
Жанр: Adventure
Платформа:PC, MAC, X360, PS3, IOS, PS VITA, OUYA, PS4, XONE
Разработчик: Telltale Games

The Walking Dead: Seasons 1,2
Усещане за контрол над сюжетаПерсонажи с характерВълнуваща история
Лицевите мимикиТъмна на моменти
8.3Много добра
Графика7
Звук / Музика6
Геймплей10
История10
Reader Rating 0 Votes
0.0