Пускайки The Wolf Among Us на PS4 конзолата си не знаех какво да очаквам. Но тъй като вече бях изиграл няколко игри на Telltale Games студиото знаех, че ще съм въвлечен във вълнуващ сценарии, игра подобна на сериал и случките ще зависят от мои решения. Това, което не очаквах, след половин час игрово време, беше говорещата жаба със силно британски акцент, прасето съквартирант, с което пушихме цигари и си лафихме за нещата от живота, зелената летяща маймуна с афинитет към алкохола и имената на събеседниците, които отговаряха на герои от приказките. I said “Whaaaaaat?”

The Wolf Among Us е завързан трилър, базиран на хитовия комикс Fables, където герои от детски приказки живеят в реалния свят под една или друга форма и притежават човешки качества. Вие сте шериф Бигби Улф (Bigby Wolf – Big Bad Wolf) и сте освовният източник на шамари в градчето Фейбълтаун (част от Ню Йорк). Пушещ цигара след цигара (нещо като Арда без филтър), с неубоздан нрав (защото знаем, че вълкът козината си мени, но нрава – не) и набръчкано чело, Бигби се явява нещо като анти-герой с труден живот. По принцип Вълчо е в човешки облик, освен когато му “падне пердето” – очите му пожълтяват, израстват му нокти и козина, мускулатурата набъбва до толкова, че всяка батка би завидяла. Съществува и още по-разгневена версия на Бигби, където очите от жълти стават червени, размерът му се увеличава в пъти, но този му образ може да наблюдавате едва в последния пети епизод на играта.

Заедно със Сноу (Snow White – Снежанка, разбира се) Бигби Улф ще разследва серия убийства с неизвестен убиец. Като цяло мистериозни случки, които някои съграждани умишлено укриват. Сред жителите на Фейбълтаун, които може да срещнете са: Красавицата и звяра, Малката русалка,  Г-н Жаба от “The Wind in the Willows”, едното от “Трите прасенца”, девойката от “Магарешката кожа”, крилата маймуна от “Магьосникът от ОЗ” и други. Вашата цел ще е да откриете извършителят/ите на убийствата и в същото време да не давате воля на вълчия гняв. Въпреки линейния вид на играта, много съдби ще зависят от вашите решения. Ще се налага да избирате измежду две или повече опции, които ще наклонят везните в една или друга посока.

В The Wolf Among Us, Telltale Games са решили да ни покажат измисления квартал на Ню Йорк Фейбълтаун през 80-те години. Ретро автомобили, неонови реклами, лилаво осветление и синтуейв музика (synthwave – специфична електронна музика от 80-те) са част от ретро обстановката. Но по мое мнение тези елементи са твърде малко и не толкова силно изразени. Приятна осемдесетарска музика се появява предимно в интрото и в кредитите. Една, максимум 2 улични неонови реклами идват на фокус. Касетофон се появява в една от последните серии. Възможно е или в последния момент да са решили да заложат на ретро темата, или изпълнението да не им се е получило.

“Ако ти забият брадва в главата, паднеш от 4-ти етаж върху кола, напълнят гърдите ти със съчми от пушка – не умираш”

Графиката в The Wolf Among Us не предлага нищо иновативно (все пак играта е на 3 години). Telltale Games залагат на историята и шокиращите случки в игрите си. Това наистина им се получава. Персонажите и обстановката е като нарисувана и с идеята да прилича на комикс. Историята е интригуваща и съвсем непредсказуема. Дори, когато помислиш, че вече си разбрал нещо, всъщност си се заблудил. Единствено наследените от комикса приказни геори някак не ми се връзват в този напрегнат трилър. Животни и принцеси от приказки, създадени за деца, да са част от зрелищни убийства? Другото, което ми се стори странно е, че ако ти забият брадва в главата, паднеш от 4-ти етаж върху кола, напълнят гърдите ти със съчми от пушка – не умираш. Комиксът Fables е достатъчно популярен и харесван, така, че моето мнение по въпроса не е от кой знае какво значение. Геймплеят предлага разнообразни опции, които карат играча да мисли, че създава историята и това е най-силната страна при игрите на Telltale Games. Музиката както вече споменах, е само в определени моменти, през останалото време слушате диалози, които са на ниво.

The Wolf Among Us е приключенска игра-комикс, който пишеш чрез действията на шериф Бигби Улф. Заплетени ситуации, сложни решения, шокиращи случки са част от чара на играта. И ако The Wolf Among Us не е най-добрата игра, която Telltale са създавали, то може да се каже, че е най-добрият им детективски трилър.

Дата на издаване: 10.10.2013
Жанр: Adventure
Платформа: Xbox 360, Mac, PS3, PC, iPad, PS4, Vita, Xbox One
Разработчик: Telltale Games

The Wolf Among Us
Усещане за контрол над сюжетаИнтересни персонажи с характерВълнуваща заплетена история
Приказни геори в кървав трилърСлабо изразена ретро обстановка
7Добра
Графика7
Звук / Музика5
Геймплей8
История8
Reader Rating 0 Votes
0.0